Grave

Chaos - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Chaos en welvaart. Een combinatie die in de geschiedenis niet zo vaak voorkomt. Op allerlei fronten in ons prachtige landje is “men” ontevreden. Ik heb het dan over, zoals ze in steeds meer politieke partijen worden genoemd: de hardwerkende Nederlanders. Over boeren, die zorgen voor onze voeding. Over bouwers, die zorgen voor onze woongelegenheid. Over politiemensen die zorgen voor onze veiligheid. Over dokters, verpleegkundigen en andere handen aan ons bed, die zorgen voor onze gezondheid. Over leerkrachten die zorgen voor onze kinderen.

Ik ben vast nog enkele groepen of individuelen vergeten. De mensen met een berg grond voor de deur, die net van een speeltuin is afgeschept en niet weggevoerd mag worden omdat er misschien PFAS-stoffen in zitten. De mensen die in straten wonen waar auto’s heen en/of weer rijden. En die zorgen voor ongezonde lucht. De mensen die bij een vliegveld wonen. Bij vervuild water. Op aarde.

Het ene rapport verschijnt na het andere. Miljarden aan subsidies worden uitgegeven om het geweten te reinigen. Bossen worden omgehakt om als brandstof te dienen. Cremeren is milieuonvriendelijk. Harder dan 100 km op de snelwegen rijden is een misdaad. Als je al mag rijden. Het CBR is niet al te gretig met het verlengen van rijbewijzen. Chaos, ook daar.

Als de rook van de talrijke uitingen van ontevredenheid boven het Malieveld is opgetrokken, nadert alweer een volgende vakantie. Reisgidsen worden digitaal of in magazinevorm met gulzigheid doorgesnuffeld. Verder is beter, lijkt het motto. Ons enige internationaal bekend vliegveld Schiphol raakt overspannen. Van onze uitvluchten en de invluchten vanuit de hele wereld. Onze bezienswaardigheden raken overspannen. Amsterdam, de voorloper van Nederland, van drugs tot toerisme, gebruikt al de term over-toerisme.
Vliegen is slecht voor het milieu is wel zo, maar in vakanties, op zakenreizen en “ik moet er even uit”, ligt het blijkbaar iets anders. Hoe anders kan niemand uitleggen.

Over vier vakanties kunnen we naar Zandvoort. Naar Max. Eindelijk weer een held die we daar kunnen bewonderen. Er moeten nog wel wat aanpassinkjes gedaan worden. Nog wat details in uitvoering. “Op 3 mei 2020 it is. Het ultieme racefestival”. Kaarten zijn al te koop. Er worden 300.000 liefhebbers verwacht. Of we die kunnen ontvangen? Nou, een beetje oranje chaos is toch niet zo erg? En daarna zijn er nog drie maanden om tegen vieze lucht, verontreinigd water en vervuilde grond te protesteren, voordat het weer vakantie is.

Nog een kleinigheidje. Vers van de pers. Hebben jullie nog loden waterleidingen? Vort, weg ermee. Een nieuwe ramp dreigt. Jullie kinderen kunnen straks met een afname van het IQ met 2 tot 5 punten door het leven moeten. Water drinken kan schadelijk zijn. Terug naar de Middeleeuwen dus, toen uit gezondheidsoverwegingen werd overgegaan op de consumptie van bier. Proost. Ik laat die leidingen nog even zitten.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Hein Brocks

2019-11-09 10:35:04

Leuk stukje

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties