Grave

Chaos - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Het is weer zover. Nederland wil weer eens voorop lopen in een belangrijke zaak die de hele wereld aangaat. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Dit keer is ons klimaat aan de beurt, om in chaotische toestanden bevochten te worden.

De politiek, de media, in de supermarkt, op een verjaardagsfeestje of in de trein zijn voor- en tegenstanders het volkomen met elkaar oneens. Onderwerpen als CO2-emissie, hybride auto’s of warmtepomp zijn 's ochtends in de koffiepauze al een heikel onderwerp. De berichtgeving is net zo chaotisch als de meningen van het volk. Onderzoeken spreken elkaar tegen, kostenplaatjes dwarrelen als sneeuwvlokken van verschillende groottes op ons neer. Straks is het grote klimaatdebat in de Tweede Kamer. Daarin zal het allereerst vooral gaan waarom fractievoorzitters tijdens de eerstgeplande vergadering afwezig waren, waardoor de oppositie huiswaarts ging. Vervolgens zal iedereen iedereen de maat nemen. En tot slot weten we nog niets.

Het is ook een onderwerp dat door een club 'procesversnellers' via de rechter de regering heeft gedwongen om gestelde doelen te behalen. De rechter speelde voor ongekozen regering en gaf Urgenda gelijk. De democratisch gekozen vertegenwoordigers kregen het nakijken. De regering moet de doelen halen. Los van alle losse eindjes die als een in elkaar verwarde knot wol voor chaos alom zorgt. Dat Nederland ontzettend veel buitenland heeft speelt ook al niet in het voordeel van het kleine stipje op de wereldbol, waarin wij ons eigen belangrijke debatjes voeren. Bij een beetje oostenwind krijgen we de rommel van Duitsland over ons heen. Bij een zuidelijke stroming mogen we Belgische lucht inademen. In Nederland zelf praten we over zonnepanelen, CO2 en gasmeters op nul, alsof onze lucht daarmee ook maar iets schoner wordt. De vliegtuigrotzooi moet naar zee toe, volgens de liefhebbers van een vliegveld op/in het water. Lekker voor ons visje. De koeien zijn inmiddels in het rijtje 'misdadige schepsels' beland. Een soort Holleeders op vier poten, maar dan met uiers. Daar kunnen we best zonder. Vindt de vegetariër en meter van de 'voetafdruk' van milieuvervuilers. En dus klimaatbedervers. Ik lust wel een lekker biefstukje. Een mening waarvoor je binnenkort moet oppassen. En zo, in deze tijd van chaos, nemen we elkaar de maat.

We willen allemaal een mooie, schone, leuke aarde. Voor de rest van ons eigen leven en voor onze kinderen en kleinkinderen. Maar hoe we dat in het vat moeten gieten? Het lijkt op een Babylonische spraakverwarring, het is een strijd om belangen. Iedereen heeft een beetje gelijk. Iedereen heeft een beetje ongelijk. De lust ontbreekt om naar elkaar toe te kruipen. Nou, dan gaan we toch gewoon door met waar we mee bezig zijn. En als het te laat is, kunnen we nog altijd de ander de schuld geven.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties