Grave

Verhalen uit de zorg

Chantal van Dooren: 'Die mensen hebben het echt nodig'

Door Freddy Klooté

GRAVE - De aandacht voor de mensen in de zorg is in dit coronatijdperk bijzonder groot. Terecht worden ze in het zonnetje gezet. De komende weken zal ArenaLokaal in een aantal artikelen u wat meer vertellen over het werken in die sector die enkele maanden geleden nog om hulp riep op het Malieveld en nu een heldenstatus heeft. Het eerste verhaal komt van Chantal van Dooren. Ze werkt bij de Dagbesteding op Catharinahof in Grave. Ze staat als voorbeeld voor al die collega’s die ook strijden tegen de eenzaamheid van interne bewoners van tehuizen. Door het aanbieden van een grote variatie van aangepaste activiteiten bezorgen ze hun cliënten een welkome afleiding.

Omdat ik zelf ook nog moeite had met het verschil: Er zijn dagactiviteiten voor iedere inwoner van een gemeente met een WMO-indicatie en er is de dagbesteding voor de interne bewoners. De dagactiviteiten zijn door de sluiting van de verpleegtehuizen door het coronavirus voor enige tijd opgeschort. Chantal: “Met de dagbesteding gaan we op volle kracht door. De mensen hebben dat echt nodig. Natuurlijk houden we rekening met alle voorschriften die ter voorkoming van het doorgeven van het virus door het Rijk en het RIVM worden gegeven. We bewaren de afstand van 1,5 meter zorgvuldig en we hebben de groep in tweeën gesplitst. Veel deelnemers aan de activiteiten zijn op hun rolstoel aangewezen en dat kan qua ruimte lastig zijn”.

Sociale bezigheden
Chantal werkt eigenlijk bij de dagactiviteiten: “Omdat dit gesloten is help ik bij de dagbesteding. We zijn bij Catharinahof heel flexibel. Iedereen die bevoegd is valt, waar nodig, in. We proberen van elke dag een gezellige dag te maken. We willen per se voorkomen dat mensen tegen hun zin alleen op hun kamer moeten blijven zitten. De dagbesteding is van 10 tot 18 uur. In die tijd bieden we een gevarieerd programma aan. In beide groepen geldt: niks moet, alles mag. Mensen zien wat er om hen heen gebeurt en worden dan veelal toch geprikkeld om mee te doen. Natuurlijk doet iedereen op zijn niveau, met zijn mogelijkheden mee. Voor de pauzes hebben we op alle afdelingen zitjes gemaakt waar driemaal per dag koffie en thee geschonken wordt. Mensen die zelfstandig zijn kunnen er toch hun krantje of boek lezen. We kijken toe op het bewaren van voldoende afstand, zorgen voor toiletbegeleiding en observeren of er misschien ook mensen zitten die op die momenten teveel prikkels krijgen. We zijn zo open mogelijk tegen de mensen. We focussen op wat ze wèl kunnen. We proberen alles samen te dragen. Met humor en speciale aandacht. Iedereen mag zichzelf zijn en gaat hopelijk met een lach weer naar huis. Ik vergeet ook de vrijwilligers niet, die ons tot grote steun zijn”.

Chantal en het dagprogramma
Chantal van Dooren (48) is geboren tussen de boerderijen: “Tussen Langenboom en Zeeland. Net over de Midden-Peelweg. Ouderen hebben me altijd aangetrokken. Dat kwam waarschijnlijk door mijn oma die bij ons aan huis woonde en waar ik graag kwam. Ik zat met open mond naar de oude verhalen te luisteren als oma bezoek kreeg. Iets wat ik nu nog steeds graag doe. Ik volgde de opleiding voor Activiteitenbegeleiding in Nijmegen en op de Meerberg in Berg en Dal. Ik sprak nogal dialect en veel studenten en leraren verstonden me niet”.

Chantal kan er nu hartelijk om lachen. Ze is ook een opgewekt persoon met een groot gevoel voor humor. Ze werkt al meer dan vijf jaar op Catharinahof en lijkt me naadloos te passen in de sfeer die ik daar zelf regelmatig mag ervaren.
Dan de dagactiviteiten. Chantal: “Om half tien komt de leiding bij elkaar. We hebben dan alle rapportages gelezen en hebben thee en koffie gezet. Om 10.30 uur ontvangen we onze gasten. We maken een praatje, drinken koffie of thee en maken de indeling voor de dag. Er zijn op diverse dagen nogal wat verschillende activiteiten waar de mensen voor kunnen kiezen. Bloemschikken, bewegen, het bijwonen van de H.Mis, een geheugentraining, klassieke muziek beluisteren, sjoelen, barakken, handwerken, naar de weekmarkt gaan, enz. Om 12 uur eten we warm. Samen, want zien eten doet eten. Om 17 uur eten we soep met brood. Vanaf 18 uur kunnen onze gasten naar hun appartement, of naar het restaurant waar de Havenmuzikanten op dinsdagavond vele fans mogen ontmoeten. Dit gaat nu nog door, met alle aanpassingen die door de overheid zijn aangegeven.

Chantal van Dooren staat model voor al die anderen die voor de oudere medemens willen zorgen. Mensen met een “zorghart”. Mensen waarvan we nu, in crisistijd pas goed zien hoe onmisbaar ze zijn.

 

Chantal van Dooren.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties