Grave

Cel - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Bekend zijn de cartoons waarin een gevangene op een muur streepjes zet van het aantal dagen dat hij al 'zit'. Beter zou zijn natuurlijk om het aantal te zitten dagen weg te kunnen gummen. Dat is praktisch gezien lastig. En niet alleen wegens het ontbreken van gummetjes. Onze gevangenen. Een punt van discussie, met oplaaimomenten als een vervroegd vrijgelaten gevangene in de fout gaat. Denk maar aan Michael P. Hij mocht vier jaar vóór zijn opgelegde straf erop zat al met re-socialisering beginnen. Hij verbleef tijdens de training voor terugkeer in de maatschappij in een forensisch-psychiatrische kliniek. Dat instituut met die moeilijke naam bleek op een nogal vrije manier te werken. De voor verkrachting van twee meisjes veroordeelde P. kon zich naar hartenlust uitleven in zijn seksueel verrotte geest. Ook reed hij per auto vrij rond. Op zoek naar een Anne F. De rest is bekend.

Minister Dekker kwam onlangs met een voorstel om de geëiste straf ook in de praktijk uit te laten zitten. Dus achttien jaar cel is ook daadwerkelijk achttien jaar achter de tralies. De bijna automatische vermindering met een derde van de straf zou daarbij verdwijnen. Logisch vind ik dat. Ojee. Fout van mij. Strafpleiters, reclassering en hoogleraren waren er mordicus op tegen. De gang weer terug in de maatschappij zou ermee verknald worden. Mensen die het wel een goed idee vinden, werden weggezet als onderbuikdenkers. Weten wij, gewone, saaie burgers wel hoe zwaar het is om weer zomaar in de maatschappij terug te keren? Weten wij wel hoe zwaar een langdurige gevangenschap is? Bovendien kwamen niet alle gevangenen zomaar ineens op straat te staan. Er was een zorgvuldige begeleiding, die jaren kon duren. En als een gevangene zich in de gevangenis had misdragen dan duurde het best wel langer voordat hij weer de straat op mocht.

Ik snap de deskundigen wel. Hun bedoelingen zullen, naast het geboden werk, best zuiver zijn. Zij hebben waarschijnlijk geen onderbuik. En als iemand tijdens de vervroegde periode van vrijlating in de fout gaat, moet hij alsnog zijn restant aan straf uitzitten. Zoals moet Michael P. na het verkrachten en doden van Anne F. toch zijn strafrestant van vier jaar uitzitten.
We weten inmiddels al lang dat een straf van achttien jaar maar twaalf jaar gevangenis is. Daarna wordt de crimineel 'gereedgemaakt voor terugkeer'. Je zou het ook anders kunnen doen, zonder dat de misdadiger er onder lijdt. Achttien jaar is achttien jaar. Daarna pas de reclassering en alle andere hulpverleners erbij. Ja, dat zullen de gevangenen niet leuk vinden.
Minister Dekker wordt beticht dat hij alleen minister van nabestaanden en slachtoffers is. Goh, daar hadden we het nog niet over gehad. De slachtoffers en de nabestaanden. Dood of levenslang gestraft. De discussie over levenslang is al een tijdje bezig. Deskundigen vinden een levenslange straf onmenselijk. Ik sta vierkant achter minister Dekker. Met dank aan mijn onderbuik.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties