Grave

Liberaal LvC Grave: 'Zelfstandigheid is niet te betalen'

CDA: 'Zelfstandig Grave is absoluut horrorscenario'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Het CDA Grave reageert bij monde van gemeenteraadslid Alex van Megen (foto) op de uitslag van de peiling onder de inwoners van de gemeente Mill & Sint Hubert. Die kozen donderdag massaal voor een herindeling van hun gemeente met Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. "CDA Grave is vóór herindeling en mordicus tegen zelfstandigheid."

"De opkomst in Mill is hoog, de uitslag is duidelijk. Deze heeft grote gevolgen voor de gemeente Grave. Niemand kan daar omheen", meent Van Megen. "Het is interessant te weten wat de LPG, Keerpunt 2010 en VVD vinden van deze uitslag. Zij zijn de meerderheid die herindeling in Grave blokkeert. CDA Grave probeert al sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 deze patstelling te doorbreken."

CDA Grave ziet de noodzaak tot herindeling alsmaar maar groeien. "Van alle gemeenten in de regio heeft de onze het meeste baat bij een fusie. Daarom is zelfstandigheid een absoluut horrorscenario. Dat risico willen wij niet lopen."

Nu Mill zich aansluit bij Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis staat Grave alleen, stelt het CDA-raadslid. "De ambtelijke organisatie Cuijk-Grave-Mill wordt opgeheven. Dat feit is rampzalig. Een éigen, Graafs ambtelijk apparaat zien wij niet zitten, dat is namelijk een gigantische stap terug in de tijd en simpelweg niet te bekostigen. Wij willen de expertise in de regio behouden. Het CDA wil geen stap verder van Cuijk en Mill dan nu het geval is. Een zelfstandige gemeente Grave is niet realistisch, een geïsoleerde gemeente Grave onverstandig. Beide zijn onbetaalbaar."

'Met de billen bloot'
Een herindeling van Grave is onvermijdelijk, stellen de christendemocraten. "Grave moet met de billen bloot en het open maatschappelijke debat met burgers, verenigingen, instellingen, de regio en de provincie aangaan. De inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp beslissen in een peiling (of referendum) op basis van de uitkomst van dat proces. De kogel moet nog déze raadsperiode door de kerk. Van uitstel tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 kan, wat ons betreft, geen sprake zijn. De inzet van het CDA is duidelijk: wij werken op geen enkele wijze mee aan het behoud van de zelfstandigheid van de gemeente Grave. Dat is namelijk totáál niet realistisch. CDA Grave is vóór herindeling en mordicus tegen zelfstandigheid. De bal ligt echter bij de acht raadsleden die daar anders over denken: LPG, Keerpunt 2010 en VVD."

Liberaal LvC Grave
Liberaal LvC Grave is dezelfde mening toegedaan als het CDA. "Zelfstandig blijven kan Grave niet betalen", stelt Joël Hendriks namens die partij. "Door het beleid van de LPG en het CDA moet er nu al fors bezuinigd worden. Maar zelf een eigen ambtelijke organisatie opzetten kost ruim 2 miljoen per jaar meer! Dit geld heeft Grave gewoon niet. De enige manier om dat op te lossen is nog verder te bezuinigen. Niet aansluiten bij de gemeente Land van Cuijk betekent dat de inwoners in Grave straks nog meer aan belastingen moeten betalen, terwijl de bibliotheek sluit, de jeugdledensubsidie verdwijnt, sportclubs geen ondersteuning meer krijgen en het onderhoudsniveau tot een absoluut dieptepunt daalt."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties