Grave

CDA Grave: Draagvlak voor één gemeente Land van Cuijk volstrekt onvoldoende

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - De CDA-fractie in de gemeenteraad van Grave werkt in de periode 2018-2022 niet mee aan de vorming van één gemeente Land van Cuijk. Het draagvlak daarvoor is volstrekt onvoldoende, stellen de christendemocraten. Een kleine 23% van de kiezers stemde op 21 maart voor de samenvoeging van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill & Sint Hubert en Sint Anthonis.

"Democratie is geen loterij waarmee je mag experimenteren zonder de consequenties te dragen. De inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp zijn naar een echt stembureau geweest en zij hebben zich uitgesproken", zegt CDA-fractievoorzitter Alex van Megen (foto). "Het resultaat van de opiniepeiling was een groot vraagteken. Een patstelling zelfs. Deze is niet alleen veroorzaakt doordat geen van de opties op een meerderheid kon rekenen, maar omdat de vraagstelling geen duidelijke keuze bood tussen twee opties: zelfstandigheid of (een vorm van) herindeling. Toen de vorige raad de vraagstelling van de opiniepeiling opstelde, had het CDA zich hardgemaakt voor zo’n zwart-witte en a-politieke vraag. Een meerderheid van de vorige raad steunde dit helaas niet en dit leidde tot drie antwoordopties bij de opiniepeiling."

'Kiezer is glashelder'
Als geen andere partij heeft het CDA zich in de aanloop naar de verkiezingen hard gemaakt voor één gemeente Land van Cuijk. Alle argumenten daarvoor zijn op verschillende manieren voor het voetlicht gebracht. Van Megen: "Het antwoord van de kiezer was, wat het Land van Cuijk betreft, glashelder. Meer dan driekwart van de opgekomen kiezers was het niet met de voorstanders van het Land van Cuijk eens. Het ging weliswaar om een opiniepeiling en niet eens om een raadgevend referendum. De uitslag kan de gemeenteraad terzijde schuiven, juridisch gezien. Maar democratisch kan het natuurlijk niet. Je kan niet alle burgers van Escharen, Gassel, Grave en Velp optrommelen voor een peiling en vervolgens de uitkomst bij je ‘eigen gelijk’ wel en bij je ‘ongelijk’ niet opvolgen. Zo zit het CDA niet in elkaar. Het zou kiezersbedrog zijn als we koste wat kost onze zin hadden doorgedreven."

'De cijfers spreken voor zich'
De cijfers spreken voor zich, al buitelen de interpretaties over elkaar heen, constateert Van Megen. "Hoe je het ook wendt of keert: één gemeente Land van Cuijk kan op dit moment de steun van minder dan 23% van de kiezers rekenen. Als je de percentages van de beide herindelingsvarianten bij elkaar optelt lijkt er een meerderheid te zijn voor het – eventueel! – opgeven van de zelfstandigheid van de gemeente Grave. Ook dat is echter interpretatie. Het CDA in Grave wil niet dat er oeverloos gefilosofeerd wordt over de wil van de kiezer, zoals dat in Den Haag wel is gebeurd na het Oekraïnereferendum. Die ‘nee’ van het volk werd, met een inlegvel, toch een ‘ja’ van het parlement."

'Keuzes'
Het CDA vindt het belangrijk dat duidelijk wordt onder welke voorwaarden de gemeente Grave zelfstandig kan blijven. "De uitkomst van een dergelijk, onafhankelijk onderzoek kijkt ook naar de kleine fusie Cuijk-Grave-Mill, een optie die niet eerder serieus bekeken is. Uiteraard is het CDA niet blind voor de ontwikkelingen in de regio. Hierop moet alert en adequaat gereageerd worden. Het CDA neemt daarin haar verantwoordelijkheid. Niet alleen de gemeente besturen, maar ook het volk vertegenwoordigen vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid. Dat vergt soms keuzes die niet populair zijn. Maar die keuzes onderbouwen we en leggen we uit. Bij de eerstvolgende verkiezingen wordt het CDA daarop afgerekend. Niemand kan ons echter verwijten dat wij de kiezer niet serieus genomen hebben. Het laatste woord, ook over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave, ligt bij de inwoners van onze dorpen en stad."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties