Grave

CDA bezorgd en kritisch over sluiting Thompsonbrug voor OV en vrachtverkeer

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - In een schriftelijke reactie aan het college van B en W stelt het Graafse CDA zich kritisch en bezorgd op over de recentelijk gecommuniceerde sluiting van de Thompsonbrug voor openbaar vervoer en vrachtverkeer.

De christendemocraten stellen vragen over de gekozen oplossing door de busmaatschappijen, het rijk en de provincie door meerdere bushaltes in de regio te sluiten. “Veel van onze jongeren maken gebruik van het OV om naar hun studie te gaan en veel van onze overige inwoners maken gebruik van het OV om naar het werk te komen. Veel van onze ondernemers moeten bevoorraad blijven en veel mensen buiten onze gemeente zijn afhankelijk van bussen die vanuit Grave vertrekken. Grave is een knooppunt voor de regio. Alleen lijn 99 al is een van de meest belangrijke busverbindingen in de regio. De Thompsonbrug is voor hiervoor van groot belang. Een sluiting van de brug voor langere maanden voor het OV en vrachtverkeer is daarom onwenselijk”, stelt de CDA-fractie.

Afgelopen week gaf busvervoerder Arriva aan dat de haltes tussen Reek en Nederasselt vervallen vanwege de sluiting van de brug. “Volgens onze fractie is deze ontwikkeling zeer zorgelijk. De dichtstbijzijnde halte zal straks in Zeeland, Alverna of Cuijk zijn. Dit is voor velen natuurlijk niet praktisch. Niet alleen gaan veel van onze inwoners met de bus naar Nijmegen en Wijchen, maar ook gaan ze naar Uden, Oss en Den Bosch. Niet te vergeten alle mensen die vanuit die plaatsen weer naar Grave komen of via Grave verder stromen”, zegt CDA-raadslid Jochem Jacobs. “We snappen dat de veiligheid voorop staat en de keuze om de brug te sluiten voor zwaar verkeer zal niet gemakkelijk zijn geweest, maar toch moet er gezocht worden naar mogelijkheden. Het college van Grave kan hier de regie in oppakken. Om samen met de busmaatschappijen, de provincie en Rijkswaterstaat dit obstakel op te lossen. Ook zullen we contact opnemen met leden van Provinciale Staten en de gedeputeerde om via die route de urgentie van de zaak kenbaar te maken”.

Arriva heeft in een persbericht laten weten hard te zullen werken aan het vinden van alternatieven. De suggestie om met pendelbussen te werken is een van de scenario’s waar door Arriva aan gedacht wordt.

|Doorsturen

Johan

2020-08-04 13:12:17

Net over de brug bij Nederasselt kunnen mensen gewoon lijn 9 en lijn 99 nemen. Het is een stukje verder maar geen heel eind om. Scholieren die straks weer met de fiets naar het station van Grave moeten fietsen kunnen dat prima. Scheelt ook weer een hoop verkeerd geparkeerde fietsen voor het gemeentehuis zodat rolstoelgebruikers weer gewoon naar binnen kunnen.

Quintin van Zuijlen

2020-08-04 22:09:49

Beste Johan, Begrijp wel dat met "Tussen Reek en Nederasselt" ook de Haltes in Reek en Nederasselt bedoelt worden. De dichtsbijzijnde haltes zijn daarmee Rijdsestraat in Alverna en Voederheil in Zeeland, er zijn geen vervangende haltes tussendoor. Dat betekent voor de reizigers die kunnen fietsen en op Busstation Grave op zouden stappen ruim 3 km fietsen erbij, en dat is nog het beste geval aan onze kant van de Maas. Voor wie bij Binckhof in Velp opstapte komen er bijna 6 km bij, en voor wie in Reek bij de Mgr. Borretstraat opstapte komen er ook al 5 km bij. Daar komt afhankelijk van je richting ook nog bij dat je wellicht eerder bij je uiteindelijke halte aan moet komen dan je eerst had gemoeten, waardoor een Reekenaar er wellicht baat bij kan hebben ruim 8 km extra te fietsen naar Alverna, of een Gravenaar zelfs ruim 10 km naar Zeeland (pin me hier niet op vast, dit laatste kan overdreven zijn, maar de omleiding is best aanzienlijk lang).

En dat zijn dan alleen de gelukkigen die onafhankelijk genoeg zijn om zelf dat eind te kunnen fietsen of die afhankelijk kunnen zijn van iemand anders die ze dat eind kan brengen (maar gezien die niet verder kan brengen moet dat zijn beperkingen hebben). Ik kan je garanderen dat deze lijn regelmatig gebruikt wordt door personen die niet zo onafhankelijk zijn, noch zo afhankelijk kunnen zijn. Ik heb nu en dan met deze lijn gereisd en ik kan me goed herinneren dat vrijwel iedere keer er wel minstens één blind of slechtziend persoon meereisde. Deze mensen kunnen uiteraard niet zelf fietsen, en we moeten niet van hen eisen dat zij dan maar afhankelijk moeten zijn van anderen. Zo zijn er genoeg anderen die deze lijn absoluut nodig hebben, zoals ook de rolstoelgebruikers waar u zich zo'n zorgen om maakt.

Daarom is het absoluut noodzakelijk dat wij de Provincies Noord-Brabant en Gelderland en de door hun gecontracteerde vervoerders Arriva en Hermes verantwoordelijk moeten stellen ten minste tegen september een adequate oplossing te vinden waarin reizigers voor wie dit nodig is nog steeds gebruik kunnen maken van de haltes die zij anders zouden gebruiken, ongeacht of dit met kleinere bussen die wel over de brug mogen, of door een omleiding die nog wel de vervallen haltes aandoet of voldoende nabije alternatieven (Broekstraat kan Eindsestraat in Nederasselt vervangen bijvoorbeeld), of een combinatie of ander alternatief, welke vorm deze ook inneemt, als reizigers maar niet de dupe worden verder dan een onvermijdelijke aanpassing in de dienstregeling. Dit is zeker ook nodig omdat het geheel onbekend is hoe lang het nog kan duren voordat de brug weer geschikt is voor vervoersmiddelen boven 10 ton, en gezien het gepland onderhoud nog jaren zal duren maak ik met toch zorgen dat dit niet heel tijdelijk zal blijven. Het is absoluut noodzakelijk dat Landerd en Grave hierin verenigd staan en het probleem niet bagateliseren. Onze toegang tot het openbaar vervoer mag niet verminderen, ook niet wegens overmacht, want dat de brug niet geschikt is kan men niet verhinderen, maar dat de route dan zo drastisch omgelegd wordt zonder adequate vervanging is niet goed te maken.

Mari Jansen

2020-08-07 10:18:32

Sjissus, Quintin is weer ontwaakt. Wat een hoop woorden om niks te zeggen.

Bert

2020-08-07 12:56:00

Mari zie het als therapie . Wij hoeven het niet te lezen .Quintin heeft zijn ontspanning .

Gerard van Santvoort

2020-08-08 08:15:58

Quintin . Nu blijkt dat je goed in woorden bent en uitleg.

Je naam Quintin betekent in het Latijn 5e .  

Waarom heb je die naam gekregen . Wel een uitvoerige uitleg ,tenzij het geen inbreuk in je privacy is .

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties