Grave

Burgergeschiedenis Grave in tegels vastgelegd

Door Annelies Graafsma

GRAVE - De eerste attentiestenen in de stad Grave zijn gelegd. Burgemeester Roolvink plaatste op 29 maart de allereerste steen, op de Markt. Op de tegel is de muziekkiosk te zien. De kiosk was ooit het middelpunt van muzikale feestelijkheden in het stadje. Op de Botermarkt ligt inmiddels een attentiesteen met daarop de foto van de oude stadspomp.

En er komen nog meer stenen, bijvoorbeeld in de Hoofschestraat bij het geboortehuis van vliegenier Jan Hondong en in de Ruyterstraat bij de devotiekapel van pater Jean Berthier. In totaal worden er in de komende maanden eenentwintig attentiestenen gelegd. Frank Haans (Monumenten Advies Bureau) heeft in opdracht van de gemeente Grave de teksten geschreven: "We hebben vooral de verdwenen gebouwen en bijzondere locaties uitgebeeld, met een tekst daarbij. De oude Mavo, een naoorlogs gebouw, en het oude ziekenhuis in de Brugstraat zijn nu te zien vanuit het perspectief van een foto. De laatste steen zal iets vertellen over de onlangs gevonden fundering van een brug naar het Graafs kasteel".

Lex Roolvink: "Ik heb soortgelijke fototegels tijdens een dag voor Brabantse burgemeesters in Schijndel zien liggen. Het idee heb ik meegenomen naar Grave. Ik vind het nu, als vertrekkend burgemeester, een eer om de eerste steen te mogen leggen. Vooral omdat 'behoud van cultureel erfgoed' een van mijn boeiendste taken was".

Naar de geschiedenis van Grave is veel onderzoek gedaan. Talloze boeken en andere publicaties werden geschreven. Vaak gaan die over Grave als vestingstad of over de militaire geschiedenis. Minder bekend is de geschiedenis van de gewone mensen; de burgergeschiedenis. Volgens een woordvoeder van de gemeente is een (toeristische) wandelroute in de maak. De gemeente wil hierbij Promotie Grave en het Toeristisch Ontmoetingpunt betrekken. "De route, de plattegrond en de tekst zijn al gereed", aldus Frank Haans.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties