Grave

Burgemeester Lex Roolvink: 'Houd je aan de regels en bescherm jezelf en elkaar'

Door Burgemeester Lex Roolvink

Dames en heren,

“We leven in een zeer onwerkelijke realiteit. Het maatschappelijk leven is ontwricht”. Die woorden gebruikte ik op 10 oktober bij de onthulling van het monument dat op het halfbastion Bekaf is opgericht ter nagedachtenis van de coronaslachtoffers die in onze gemeente zijn gevallen. Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder en de feestdagen staan voor de deur. Helaas hebben mijn woorden nog niets aan actualiteit ingeboet.

Zoals Mark Rutte vertelde op 14 december, zijn er inmiddels 30.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 6000 op de intensive care (IC). Dagelijks overlijden ongeveer 60 mensen aan de gevolgen van COVID-19 en mensen die hersteld zijn kampen soms nog maanden met vermoeidheid- en of longklachten. De zorg staat weer onder druk en meer dan 1 miljoen reguliere zorgbehandelingen zijn vanwege COVID-19 uitgesteld.
Ook had de minister-president het over hoop en vertrouwen. Hoop, omdat binnenkort de COVID-19-vaccins beschikbaar komen. Ook sprak hij vertrouwen uit over onze veerkracht om samen het virus in 2021 te verslaan. Dit doen we door ons aan de regels te houden en hiermee onszelf en elkaar te beschermen. Maar ook door rond de kerst oog te blijven houden voor de mensen die alleen zijn, het zwaar hebben en verdrietig zijn.

Kerstmis 2020 wordt daarmee anders dan in voorgaande jaren. Ongezelliger? Misschien. Maar misschien biedt deze kerst, juist omdat we minder bij elkaar zijn, meer ruimte voor zelfreflectie. Om minder bezig te zijn met cadeautjes en lekker eten, maar meer met de diepere betekenis van Kerstmis. Want of u daar nu een religieuze betekenis aan geeft of niet, Kerstmis is van oudsher het feest van de terugkeer van het licht. Juist op het moment dat de dagen kort en donker zijn, juist op het moment dat de uitzichtloosheid het diepst lijkt, is het Kerstfeest het feest van hoop, van verlossing, van het verdrijven van de duisternis.

Kerstmis 2020 zal anders zijn maar het biedt ons bij uitstek de gelegenheid om in heel kleine kring stil te staan bij wat echt belangrijk is in het leven. En je hoeft niet per se fysiek bij elkaar te zijn om toch dicht bij de ander te staan. We moeten nog even volhouden, maar als we de diepere betekenis van Kerstmis mee kunnen nemen naar het nieuwe normaal, zal dat een louterende ervaring zijn.

Ik wens u allen een heel prettig kerstfeest.

Lex Roolvink
Burgemeester Grave

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties