Grave

Broodje chimpansee - Column Kenneth Steijvers

Door Kenneth Steijvers

Zondag 10 maart 2019 was met stip de druilerigste dag van alle druilerigste dagen sinds het begin van de druilerigedagen-telling. De kinderen waren druilerig, papa en mama waren druilerig, het was zo erg dat het 's middags begon te stormen omdat de weergoden probeerden de druilerigheid weg te blazen. En ja, wat doe je als het slecht weer is? Juist, binnen zitten en slechte films kijken.

Zo kwamen we op een kinderfilm met in de hoofdrol een pratende, als spion opgeleide, chimpansee. Als we hiermee de sippe blikken niet konden ombuigen tot blije bakkesen, dan wisten we het ook niet meer. Gaandeweg de film ging er een interessante discussie van start in huize Steijvers. Onze twee kinderen waren elkaar aan het overtuigen dat een verhaal over een pratende, skateboardende, raketvliegende chimpansee misschien wel niet helemaal echt was. Het was immers maar een film, en dus nep… toch? Daarnaast werd in de film een kind voor de gek gehouden door een gemene boevenschurk die een masker droeg die leek op het hoofd van haar vader, die een stemvervormer met bijpassende stem had en via een soort Facetime met haar praatte. “Maak je geen zorgen”, zei de nepvader, “doe maar braaf wat mijnheer boevenschurk zegt.” Een prima lesje over nepnieuws, verpakt in een foute kinderfilm.

Toch is het principe van visuele manipulatie niet ver van de realiteit. Onlangs is door SIRE een campagne begonnen om ons te waarschuwen over nepnieuws. Maar hierin gaat het vooral over geschreven teksten zonder bronvermelding. Het is namelijk schering en inslag met die misleidende berichten via Facebook en nieuwssites. Vooral als ze vooroordelen bevestigen en volks-emoties aanwakkeren. Gelukkig voorkomt onze Nederlandse nuchterheid in de meeste gevallen dat dingen uit de hand lopen. Maar hoe zou het zijn als straks ook bewegende beelden niet meer te vertrouwen zijn? In dure Hollywood films is het verschil tussen grafische beelden en gewone videobeelden haast niet meer te zien. Of bekijk op YouTube de zogenaamde 'Deepfake mashup' van acteurs Jennifer Lawrence en Steve Buscemi. Hierbij is het hoofd van de mannelijke acteur op het gezicht van de vrouwelijke acteur geplakt. Het resultaat is een bizarre plork-achtige verschijning die redelijk waarheidsgetrouw oogt (plork = prachtig lichaam ontzettende rotkop). Het is genderneutraal, dat dan weer wel.

Kortom, ik denk dat het niet lang gaat duren dat steeds echter lijkende nepbeelden ervoor zorgen dat het een keer echt uit de hand loopt. Dat de verkeerde emoties bij de verkeerde mensen terecht komen. Stel je voor dat we denken te zien dat president Trump de oorlog verklaart aan Iran. Of Kim Jong-un die zegt dat hij een kernraket op Japan gaat afvuren. De gevolgen kunnen desastreus zijn. En ja, wat doe je dan, als alles om je heen veranderd in hel en verdoemenis? Precies. Binnen zitten en slechte films kijken!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties