Grave

Bouw Prinsenstal Grave start in mei; vergunningen zijn binnen

Door Annelies Graafsma

GRAVE - 'De Wijnberg', 'Het Koetshuis', 'Het Begijnenhuis' en '’t Smalle Huys'; klinkende historische namen zijn er gekozen voor het project I am Grave aan de rand van de Graafse binnenstad. Prinsenstal heet het totale plan. De belangstelling voor de vier informatiebijeenkomsten was enorm en kwam uit alle windstreken. Hoeveel belangstelling er is om op deze historische plek te gaan wonen zal snel duidelijk worden. Vanaf 17 februari wordt het serieus. Het inschrijven kan dan beginnen.

Pakhuizen aan de oude haven; tekening project I am Grave.

Eigenaar van de Prinsenstal, Jos van Deurzen, vertelt: "Ik zag al snel dat het 'Oude Maaszicht' (ooit verzorgingshuis/klooster, red.) potentie had. Ik had een afspraak met iemand met een verkoopopdracht, keek naar de plek en het gebouw en zei meteen dat hij de papieren maar in orde moest gaan maken. Het gebouw stond al leeg en de gemeente wilde graag invulling geven aan de gebouwen aan de Oliestraat en Brugstraat. Bureau West8 (stedenbouwkundig architectenbureau, red.) was in beeld en had tekeningen klaarliggen. Ik had geen enkele aarzeling. Als ik niet snel zie dat het kan, dan gaat het niet door."

De flat aan de Oude Haven, een doorn in het oog voor velen, wordt getransformeerd. Er gaan vier lagen af en bovenop komen twee penthouses met veel glas. Dat zijn de twee duurste appartementen. Er is verder aan huurders en kopers gedacht. Er is keuze, in allerlei prijsklassen. Er komen lofts, met ruime appartementen met veel licht en buitenruimten. Ook in het klooster komen lichte appartementen en twee koopwoningen. Er zijn een paar stadspanden. Auto’s kunnen inpandig parkeren of moeten parkeren op een nog aan te leggen parkeerplaats op het Visioterrein. Bureau West8 is de bedenker van ‘parkeren aan de vestingwerken’, het project I am Grave betaalt aan deze plannen mee.

Woningbouwcorporatie Mooiland zal sociale huurwoningen bouwen op het aangrenzende deel van Prinsenstal. Het heeft tijd gekost, maar de corporatie gaat mee met het architectuurplan van West8. Het wordt een eenheid.

Projectleider Arno van Tilburg van Stam en De Koning uit Eindhoven is enthousiast over de gecreëerde mogelijkheden. De aanwezigen op de informatiebijeenkomsten zijn vol lof; vooral de aandacht voor de historie wordt gewaardeerd. Over de vraag of er een filmhuis in de kapel komt, houdt Van Tilburg zich op de vlakte: "We zijn in overleg met een restaurant. Een filmhuis moet in het concept van de restaurateur passen. Binnenkort start de renovatie en dan komt hier meer zicht op."

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties