Grave

Boeven - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Boef zijn scoort. Ik heb net drie verschillende series over Pablo Escobar achter de kiezen. Allemaal bestaande uit minimaal tien delen. En er komt nog heel wat aan. Helaas voor hem kan hij er niets meer van opstrijken. Tijdens zijn werk vermoord. Zijn Franse collega Rédoine Faïd, tot voor kort in ruste in een gevangenis nabij Parijs, heeft die plaats per helikopter verlaten. De boef had al eens eerder een verblijfplaats tegen de zin van zijn gastheren verlaten. Een uitgebreide serie over deze onrustige “held” kan niet meer uitblijven. Wat is er spectaculairder dan wilde schietpartijen, achtervolgingen, wat collateral damage en maar liefst twee prachtig in beeld te brengen ontsnappingen? Onze “eigen” Boef, ook bekend als treitervlogger, is na diverse (niet)veroordelingen inmiddels weer opgestegen tot een populaire rapper. Hij geniet nog wel van zijn honoraria. Omdat er over zijn miserabel leven nog geen serie was gemaakt, deed hij zelf maar wat schamele pogingen.

De laatste nationale boevenstreek was het inrijden van een bestelbusje in de kantoren van De Telegraaf. Op een tijdstip dat nog niet iedereen wakker was. Op camerabeelden was te zien dat de boef rustig uitstapte, een jerrycan met brandbaar spul over en in het busje leeggoot, ternauwernood aan de vuurzee ontsnapte, naar buiten rende, in een mooie auto stapte en werd weggescheurd. De volgende ochtend werd het nieuws van dit gebeuren bekend gemaakt. Ook op het congres van onze gemeentebestuurders, de VNG. Presentator Twan Huys, wegens zijn verhuizing naar een andere tv-zender door een aantal kijkers ook al een boef genoemd, las het bericht voor. “Dat werd tijd”, zei zijn gast, bestsellerschrijver Tommy Wieringa. Zó ad rem, dat de hele zaal in lachen uitbarstte. Daar kwam natuurlijk kritiek op. Dat mag niet meer in Nederland. Kijk, het onderwerp was niet fraai, maar de reactie was zo snel, dat die combinatie die lach ontlokte. Ook bij presentator Twan Huys, die hiervoor later nog zijn excuses aanbood. De snelgroeiende tenen van de Nederlandse moraal, eisten alweer hun tol.

In het soms schijnwerperig leven van boeven, neem Willem Holleeder, valt er vaak niets meer te raden. De boef is bekend, zijn naam gestegen. Drukte bij zijn proces. Plaats tekort. Familieleden worden “ingevlogen” om de misdaden nog wat smeuïger te maken. Drie sjieke auto’s die te hard een garage inrijden van de beveiligde bunker, is al een bekend beeld waarmee het nationaal nieuws begint. Daar tegenover staat het werk van de schimmige boeven. Wie heeft er schuld aan het verdronken jongetje dat in de armen van een kustwacht in Libië wordt weggedragen? Wie is de boef? Een tv-programma met deze titel zou veel kijkers trekken.

Boeven. Een vreemd fenomeen. Een slechterik. In een film of serie toch vaak de persoon waar we een zwak voor hebben. Soms veel zwak. Wie is eigenlijk de boef?

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties