Grave

Boeren - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Belangrijk. Boeren. Als je als baby, na een fikse maaltijd, nog niet geboerd hebt, krijg je tikjes op je rug. Elke boer wordt met gejuich ontvangen. Als het kind later groot en sterk is geworden en voor ons dagelijks brood met beleg gaat zorgen op een boerderij, krijgt hij geen tikje meer, maar een schop onder zijn kont. Zo blijft het leven een gecompliceerde bezigheid.

Het is weer zover. De boeren hebben het weer gedaan. Door hun grote hoeveelheden dieren die ze houden, passen ze niet meer in het huidige stikstofbeleid. Koeien die winden en boeren laten, de mest fabricerende vleesbommen, de varkens en zelfs de kippen, hebben in ons naar puurheid strevend landje geen plaats meer. Wij zullen voortaan onze hongerstillende en smaakpapillen strelende producten bij de buurlanden moeten halen. En later, als ook die landen een knieval voor allerlei kwade stoffen en hun bestrijders hebben moeten maken, importeren uit Rusland, China en India.

Een smakelijk verhaal vond ik de levensloop van D66-kamerlid Tjeerd de Groot. In 2010 ging hij voor de zuivelindustrie werken. Hij werd directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Een lobbyclub voor zuivelindustrie en melkveeboeren. Zeg maar: de keizer van de Nederlandse koe. Hij pleitte toen natuurlijk voor groei van de veestapel, waarop de boeren flink gingen investeren. Nu zit Tjeerd in de Tweede Kamer. Voor D66. De partij die mee mag regeren en daarvoor al zijn idealen heeft laten varen. De ideeën van Van Mierlo en Gruijters, waarin destijds veel jongeren een nieuwe wereld zagen, zijn al lang, samen met hun bedenkers, vergaan tot stof. En Tjeerd is ook van gedachten veranderd, sinds zijn verhuizing naar de Tweede Kamer. Halveren, die veestapel. Dat is wat hij nu wil. De protesterende boeren vinden hem nu een verrader.

De koeienbestrijders kregen deze week nog flink de wind in de rug. Een vleesverwerkend bedrijf had zijn machines niet netjes schoongemaakt en daar komt gedonder van. De listeriabacterie werd de nieuwe nachtmerrie. Op één dag werd 300.000 kg verpakt vlees uit de supermarkten gehaald en retour afzender gestuurd. 300 ton vlees. En dat eten wij op. En dat moet dus ook gehalveerd. Nou, in Duitsland en België zullen ze lachen. De vierkante meter schnitzel en de filet pur zullen glorie vieren. Met emmers friet en mayonaise erbij. Voor ons resten dan de aardappelen uit Rusland. We zijn dan weer aardappeleters. Zoals het hoort. Alsof we ons laatste oortje versnoept hebben.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties