Grave

Boek 'They Were All Over The Sky' over Operatie Market Garden

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Het boek ‘They Were All Over The Sky, een kroniek over de Amerikaanse bombardementen tijdens Operatie Market Garden in september 1944 van auteur Antoon Meijers, zal op 4 september officieel verschijnen. Op deze dag wordt vanaf 15.45 uur het boek gepresenteerd in de grote zaal van het Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek.

Het boek gaat over een onderbelicht aspect met betrekking tot Operatie Market Garden en wel de Amerikaanse bombardementen op diverse doelen in Nederland, waaronder diverse Flak-stellingen op de vliegbasis Volkel en zijn directe omgeving en een Flak-stelling bij de brug Grave.

Voorafgaand aan Operatie Market Garden vielen 875 B-17 ‘Flying Fortress’ - bommenwerpers van de 8th Air Force 119 doelen verspreid over Midden- en Zuid-Nederland aan. Uiteindelijk zijn 108 aangewezen doelen, maar ook enkele andere locaties, aangevallen door 834 bommenwerpers. Hierbij werden 22.661 scherfbommen van 260 lb., 380 clusterbommen en 578 zogenoemde General Purpose-bommen afgeworpen. Dit maakt het tot een van de grootste bombardementen die in Nederland hebben plaatsgevonden in de Tweede Wereldoorlog.

Deze bombardementen waren niet altijd even precies als effectief en eisten tevens vele slachtoffers onder de Nederlandse burgerbevolking, waaronder ook veel kinderen. Bij Oosterens kwamen drie personen om het leven en bij Grave overleed de echtgenote van de stuwmeester door de bomaanval. Ook worden in dit boek de aanvallen door de Amerikaanse P-47 Thunderbolt jachtbommenwerpers belicht, die waren uitgerust met zware boordwapens, diverse soorten bommen en in enkele gevallen met raketten. Deze jachtbommenwerpers werden gedurende de gehele gevechtsperiode ingezet om de geallieerde luchtlandingstroepen te ondersteunen en de Duitse verdediging in Nederland te ontregelen.

Het boek beschrijft gedetailleerd de uitvoering van elke Amerikaanse bomaanval, ondersteund door kaarten en nog nooit eerder gepubliceerde luchtfoto’s die zijn gemaakt tijdens de bomaanvallen. Maar ook de Amerikaanse verliezen en de 250 Nederlandse burgerslachtoffers komen aan bod.

Voor verdere gegevens zie www.flyingpencil.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties