Grave

Boek Kroonwerk Coehoorn aangeboden aan burgemeester Lex Roolvink

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - De Graafse burgemeester Lex Roolvink kreeg woensdag het eerste exemplaar overhandigd van het boek Kroonwerk Coehoorn, een verdedigingswerk van de Brabantse vestingstad Grave in het Gelderse Nederasselt. Het boek plaatst het historische verdedigingswerk in de context van de Tachtigjarige oorlog en de vele belegeringen van de stad Grave. Vestingbouwer Menno van Coehoorn krijgt alle aandacht evenals de circumvallatielinie van Maurits die gebouwd werd om Grave te bevrijden van de Spanjaarden in 1602.Het slothoofdstuk behandelt ideeën en plannen om dit vestingwerk weer tot leven te wekken. (foto: Marco van den Broek)

Op de Gelderse Maasoever in Nederasselt, met de Brabantse vestingstad Grave aan de overkant, stond ooit een vestingwerk om Grave te beschermen tegen vijandige legers. Het machtige kroonwerk werd rond 1700 gebouwd door vestingbouwer Menno van Coehoorn. Van het vestingwerk is weinig overgebleven. Magazijnen, kruithuizen en kwartieren zijn met de grond gelijkgemaakt, maar onder de grond zijn de muurwerken nog in goede staat. De contouren van het kroonwerk zijn gemarkeerd met meidoornheggen.

De geschiedenis van het kroonwerk Coehoorn en zijn voorgangers komt in het boek Kroonwerk Coehoorn uitgebreid aan de orde. De elf hoofdstukken behandelen onder meer de Tachtigjarige Oorlog, de strijd tegen de Spanjaarden en Fransen, het Gelderse deel van de circumvallatielinie van 1602 van Maurits, vestingbouwer Menno van Coehoorn en het Kroonwerk Coehoorn van 1700. De slothoofdstukken behandelen de teloorgang en toekomstplannen.

Kroonwerk Coehoorn
Een verdedigingswerk van de Brabantse vestingstad Grave in het Gelderse Nederasselt
Erfgoedreeks deel 5, Erfgoedplatform Gemeente Heumen, 2020
116 pagina's
ISBN 978-90-825728-5-8
Prijs: 20 euro

Het boek is te koop bij The Read Shop, winkelcentrum Malden en Lucy van Langen, Drogisterij en Kadoshop Overasselt. Daarnaast is het te bestellen via www.erfgoedheumen.nl/bestel.php. Deze uitgave is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Stichting Menno van Coehoorn en de Alliantie Zuiderwaterlinie.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties