Grave

Boe - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Op de lagere school ging je vaak spelen bij klasgenoten. Of ze kwamen bij ons thuis. Thuis lag, wat mij betrof, alles vol met boek en bal. Lezen en voetballen. Dat was de keuze voor de klasgenoten. Boek viel af en bal mocht niet op straat, maar ergens in een wei. En dan kwam je al gauw op het gebied van de klasgenoten: de kinderen van boeren en boerinnen. Van keuterboertjes tot grote, sigaren rokende boeren, die zelfs een auto bezaten. En koeien, varkens en zelfs paarden.

Het liefst kwam ik bij de kleine boertjes. Verstopt in onooglijke, door struiken en bomen verstopte behuizing, die de naam woning niet verdiende. Geïntegreerd in dit verscholen leven vertoefden kippen, konijnen, een geit en het varken. Een soort mini-dierentuin in het wild. Maar het was er wel gezellig. Je had het gevoel dat alles mocht. En je kon er ook niks kapot maken, want er was gewoon niks.

Bij de grote boeren moest je wel opletten. De varkens hadden hun eigen modderruimte om lekker in te woelen, de koeien hun eigen stal, de kippen hun ren en in de grote schuur lag, naargelang het jaargetijde, niks of volle bak oogst.
In de lente gingen de koeien naar buiten en genoten met sprongetjes van hun vrijheid. Als dank schonken ze hun bazen de inhoud van hun darmen, ietwat overdreven vlaaien genoemd. Tijdens het voetballen in zo'n vlaai stappen bezorgde je een paar uurtjes heldendom. Met de klemtoon op de laatste lettergreep.

Ruim zestig jaar later zijn die melkgevende wonderbeesten de gebeten hond. Stikstofuitstoot is de noemer waarop de toekomstige verdwijning van die lopende vlaaiproducenten is gestoeld. Onze grote biefstukdragers, met die verbaasde lieve ogen, worden met uitroeien bedreigd. Hun bazen hebben er al jaren voor gezorgd dat hun boerderijen aan alle, steeds nieuwe voorwaarden voldeden. Maar die bazen worden door de VAR van de landbouw overruled. LTO heet die VAR. De Pol van Boekel van de Leefomgeving.
Dat Planbureau voor de Leefomgeving adviseerde dat de landbouw in Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant moet verdwijnen. Als we in Nederland tenminste binnen de stikstofnormen willen blijven. Het gaat dan over ruim 16.000 bedrijven.

Over de stikstofverspreiding van de grote industrieën, het auto-, scheepvaart- en vliegverkeer las ik niets. Die grote spelers op het stikstofveld staan bovenaan de ranglijst van het vernietigen van ons leefklimaat. Maar ze ontsnappen telkens aan allerlei regels. Neem de vliegtuigen. Corona alom. Besmettingsgevaar achter iedere hoek. Maar opgepropt in een vliegtuig kan geen kwaad. Iets met ventilatie. Geloof jij dat? Thuiswerken en met 60.000 man in een stadion brullen tot je erbij neervalt? Handen kapot wassen en om elkaars nek hangen? Knuffelen, zoenen na een doelpunt?

En als we weer massaal positief getest worden? Dan geven we gewoon de schuld aan Mark Rutte en Hugo de Jonge.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties