Grave

Blijf in uw kot - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Ach, de Vlamingen blijven me lief. Wie, als Maggie de Block, Minister van Volksgezondheid in Vlaanderen, het advies: “Blijf in uw kot” geeft, kan voor mij al niet meer stuk. Toen er voor het eerst sprake was van een daling van het aantal patiënten in het ziekenhuis, trakteerde ze nog op de hoopgevende uitspraak: “Samen krijgen we deze duivel terug in zijn kot”. Dat spreekt de Vlamingen best aan. De Walen daarentegen zoeken zich suf op Google wat “in uw kot” betekent, kunnen dat maar niet vinden en vinden Maggie een slechte minister.

In Nederland schijnt men deze uitdrukking ook niet te begrijpen. MP Mark Rutte, die later in onze geschiedenis een plaats naast Willem van Oranje zal krijgen, was dan tijdens zijn persconferentie van dinsdagavond nog trots op het goede gedrag van zijn onderdanen, de werkelijkheid lag toch wat genuanceerder.

Terwijl gelukkig veel Nederlanders zich aan de richtlijnen van RIVM en regering houden, zijn er nog steeds te veel roekeloze sukkels die lak hebben aan de lichamelijke veiligheid en er vrolijk op uit gaan. Door het mooie weer liefst nog op de motor. Van mij mogen ze. Even lekker met het gas spelen, zoveel mogelijk geluid maken en dan vooruit met de geit. Als ze dat in groepsverband doen en af en toe samen op een kluitje wat staan ouwehoeren, verdwijnt mijn begrip als sneeuw voor het uitbundig lentezonnetje. Dan denk ik aan al die mensen die met gevaar voor eigen leven zich bekommeren om mensen die pech hebben en door het coronavirus worden getroffen. Dan denk ik aan de ouderen in verpleeghuizen die bij bosjes omvallen. Aan de verpleegkundigen die ik de afgelopen weken mocht spreken. Die er gewoon voor gaan. Wetend dat ze gevaar lopen, maar door hun liefde voor de medemens en de hartstocht voor hun beroep trouw hun plicht doen. En dat blijven doen. Met een lach en een traan.

Pasen staat voor de deur. Aan Mark Rutte en kompaan Hugo de Jonge zag je het tijdens de persconferentie met dikke lagen op hun gezicht. De vrees voor een massale uittocht naar strand en boulevard. Met aanvallen van Vlamingen uit het zuiden en Duitsers uit het oosten. Zou het prachtige weer dan sterker zijn dan angst voor besmetting? Zou de zon de beelden van IC-kamers al verblind hebben? Zou het thuis dan echt niet meer uit te houden zijn? Zou de gedachte dat je ook anderen kunt besmetten dan helemaal vergeten zijn?

In de marge van de ergste ramp van deze eeuw sputteren voetbalbobo’s over hun competitie. Zeuren herindelers over een volksraadpleging. Lijken wielrenners levensmoe door de gedachte aan een afgelaste Tour de France.

Ja, aan een ramp raak je nooit gewend. Maar, blijf met Pasen in uw kot.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties