Grave

Zevende Ballonfestival Grave: groots en gratis

'Bidden voor mooi weer'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Paschal Noor zit net op zijn smartphone te kijken als ik binnenkom. “Kijk, net een foto uit Engeland gekregen van de nieuwe ballon Land van Cuijk”, zegt hij. “Hier zie je onderaan de namen van de vijf gemeenten. Die ribbels onderaan vind ik niet mooi en die horen er ook niet op. Die moeten ze nog even rechttrekken.” We zitten meteen in de wereld van de ballonvaart. In 1993 door Harrie de Greeff op de Graafse kaart gezet.

Paschal: “We krijgen op 19 en 20 augustus de zevende editie. Met toeschouwers uit alle delen van Nederland en de omringende landen. Het blijft groeien. We zetten het nu in Nederland op de kaart. Grave is één van de vijf meerdaagse Ballonfestivals in Nederland.”

Commissie
In november 2015 was de eerste vergadering van de commissie. “Een traditie”, vertelt Paschal. “Eerst bespreken of er het komend jaar weer een editie mogelijk is. Kijken hoe de laatste verlopen is en hoe we er financieel voorstaan. We willen gewoon dat het evenement voor iedereen gratis is. Dat betekent dat we afhankelijk zijn van sponsoren en de vele vrijwilligers. De commissie bestaat uit negen personen. Mijn vrouw Mirjam doet de passagierszaken en verzorgt de uitgave van de Festivalkrant. Als je de krant bekijkt zie je wat een werk dat is. Laurens Reijnders is penningmeester en op die eerste bijeenkomst een belangrijk persoon. Theo Derksen en Anita Gademan zijn verantwoordelijk voor de horeca en catering op het festivalterrein. Drankjes en hapjes. Maar ook de kramen en alles wat daarmee samenhangt. Piet van Amstel en Joeri Nuijen zijn onze mensen van de PR en de communicatie. Kijk en geniet van de flyers en de borden. Het zal nu niemand meer ontgaan dat er een ballonfestival in Grave is. Jurriën de Bordes en Peter Oudijn zijn de mannen van de techniek. De aanleg van de elektriciteit, het zorgen voor waterpunten, maar ook de opbouw van het terrein en de afsluitingen zijn in hun veilige handen. Je ziet dat er een hoop bij komt kijken. Ikzelf ben voorzitter en draag zorg voor algemene zaken, vergunningen en de contacten met de luchtverkeersleiding. Ik wil benadrukken dat we het samen doen. Samen binnen de commissie en samen met de zeventig vrijwilligers die op die twee dagen zich uit de naad werken. Echt, zonder die mensen zouden we geen ballonfestival hebben in Grave.”

Programma 19 en 20 augustus
Het festival wordt vrijdagavond 19 augustus om 19 uur officieel geopend door Lex Roolvink, burgemeester van Grave. Daarna vindt de doop plaats van de splinternieuwe Land van Cuijkballon. Dat gebeurt door Antoin Walraven, voorzitter van RBT. “Die eerste ballon mag ik besturen, met aan boord de burgemeesters van de vijf gemeenten van het Land van Cuijk”, vertelt een superenthousiaste Paschal. “Dan is het tijd voor de andere 30 á 35 ballonnen om het luchtruim te kiezen. Een bonte mengeling van kleur en vorm siert dan de lucht boven Grave. Vooral de kinderen kijken hun ogen uit naar die Special Shapes, de ballonnen in de vorm van bijvoorbeeld een stripfiguur. Over kinderen gesproken, daar hebben we weer extra aan gedacht. Er is een inloopballon. Ze kunnen in de draai- of zweefmolen. En ze kunnen hun spieren los springen op een luchtkussen. En wat dacht je van het paintball schieten. Ook al gesponsord door Fred Hulsman. Alles gratis voor de kids.” Ondertussen zijn er parachutisten die uit ballonnen springen, om weer precies op het festivalterrein te landen. “Ook zijn er demonstraties met miniatuurballonnen en -vliegtuigen”, vervolgt Paschal zijn uitleg. “Om half tien het moment waar velen naar uitkijken. De Primetime Night Glow. Een kunstig spelen met licht en muziek. De piloten zorgen door het opentrekken van de branders voor een onvergetelijk schouwspel van een soort reuzenlampionnen. Als het laatste lichtje is gedoofd kunnen de festivalgangers, onder het genot van muziek van DJ Marcos en natuurlijk van onze eigen Mertblaozers, zich tegoed doen aan een drankje en hapje.”

Op zaterdag 20 augustus begint het gratis programma al vroeg. Om 16 uur is er alle ruimte voor de kinderen. Met een knutselmiddag onder professionele begeleiding en de eerder genoemde attracties. Om 18 uur weer de briefing van de piloten en om 19 uur gaan er zo’n 35 ballonnen de lucht in. Ook de parachutisten zijn weer van de partij, net als de demonstraties. De afsluiting is anders dan op vrijdag. Vanaf 20.30 uur is op de festivalweide Sterren on Tour. Er zijn optredens van Grad Damen, Dean Saunders, Emile Hartkamp, Jeronimo, Yoeri L’Abee en M’lissa.
Paschal: “We kunnen dit allemaal aanbieden dankzij de sponsoren en de Vrienden van het Ballonfestival. Voor 10 euro ben je al vriend en ding je mee naar één gratis vlucht. Voor wie een droom wil laten uitkomen: er zijn nog steeds plaatsen à 175 euro beschikbaar om met een ballon de lucht in te gaan. Zie www.ballonfestival-grave.nl en kijk in de speciale Festivalkrant, bij weekblad Arena ingesloten. Eén ding is zeker. Ik ga bidden voor mooi weer.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties