Grave

'Daar zijn ze!'

Bezetting en bevrijding Grave nagespeeld

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Op 20 september vindt er op de Markt in Grave een real live-voorstelling plaats, waarbij de bezetting en bevrijding van Grave nagespeeld gaat worden. In een soort van 'passion-achtige' voorstelling nemen meer dan 120 figuranten, muzikanten en re-enactors de toeschouwers mee terug naar Grave ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Peter Linders en Suzanne Menheere

'Daar zijn ze!' Bewoners van de Rogstraat zien vanachter hun raam of deuropening de eerste Amerikaanse soldaten voorzichtig speurend door de straat lopen. Het is zondag 17 september 1944: Grave is bevrijd. Nu, 75 jaar later, beleeft het historische stadje aan de Maas zijn bevrijding opnieuw. Op 20 september wordt ‘Cider White CP’ uitgevoerd, een spectaculaire en indringende manifestatie vol symboliek, actie, muziek en licht in het Graafse centrum die wordt georganiseerd door betrokken Gravenaren.

De titel ‘Cider White CP’ staat voor de gelijknamige commandopost, die in september 1944 door de geallieerde bevrijders onderin het Graafse stadhuis werd ondergebracht. Grave - met name de brug over de Maas - speelde in die tijd een belangrijke rol bij de grote bevrijdingsoperatie Market Garden. De brug bij Grave werd door parachutisten razendsnel ingenomen, maar Market Garden strandde uiteindelijk in Arnhem: een brug te ver. De bevrijding van Grave maakte destijds diepe indruk op de bewoners van de Graafse binnenstad en ook nu, anno 2019, is de betrokkenheid van oude en nieuwe generaties bij het 75-jarige herdenkingsjubileum nog onmiskenbaar groot.

De manifestatie ‘Cider White CP’ belooft op 20 september een spektakelstuk van de eerste orde te worden, van en voor Gravenaren en natuurlijk andere belangstellenden. De voorstelling speelt zich af in het historische centrum, met name de Rogstraat, op de Markt met de Hoofdwagt, het stadhuis en de Elisabethkerk. Daar zullen re-enactors, acteurs in originele legeruniformen en met authentieke wapens, de historische gebeurtenissen bij de bevrijding van Grave naspelen. Ze worden ondersteund door legervoertuigen uit die tijd. Ook het decor van de voorstelling is origineel: op de Markt worden de soldaten enthousiast begroet door dolblije inwoners, gespeeld door figuranten en vervolgens wordt in het oude stadhuis de commandopost Cider White ingericht. De gespeelde scenes worden voor het publiek ondersteund door vertelling, muziek en lichtbeelden. Ook is de binnenstad feestelijk versierd met grote banieren en vlaggen en worden middenstanders gevraagd om hun etalages ‘passend’ aan te kleden. Zo ademt Grave de sfeer van hoop, verwachting en feest. Precies zoals het toen was.

Bijzondere ontmoeting
Tijdens de voorbereidingen op 'Cider White CP' hadden de Gravenaren Peter Linders en Leo Burgers een bijzondere ontmoeting. "Leo Burgers en ik kwamen toevallig een groep Amerikaanse toeristen tegen op straat", vertelt Peter. "Deze waren met een rondvaartboot aangeland in Grave, omdat ze niet konden aanleggen in Cuijk vanwege de kermis. Wij hebben ze toen spontaan een rondleiding gegeven door Grave en het verhaal verteld van Market Garden en de hoofdpost van de Amerikanen in 1944 Cider White CP. Maar ook de treurige geschiedenis rondom burgemeester Ficq, die later door de Duitsers werd vermoord nadat hij weigerde om mee te werken met de bezetters."

Peter Linders met de Amerikaanse toerist.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties