Grave

Bevrijdingsweekend in Grave

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Op 17 september 2018 is het 74 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Zoals de laatste jaren gebruikelijk in Grave wordt ook nu weer het een en ander hieromheen georganiseerd. Met als hoogtepunt de herdenking op maandag 17 september om 19 uur bij het monument aan de John S. Thompsonbrug.

Het programma van het bevrijdingsweekend in Grave ziet er als volgt uit:

Zaterdag 15 september:
10 uur: Kampement aan de Mars en Wijthdijk open en te bezichtigen;
11 uur: Rondrit door de stad met lichte voertuigen en re-enactors anno 1944;
Route: Mars en Wijthdijk, N324, Trompetterstraat, Rogstraat, Markt (stop), Hoofdwagt, Bagijnen- straat, Koninginnedijk, Catharinahof (stop), Industriestraat, N324, Mars en Wijthdijk. De rondrit wordt mede mogelijk gemaakt door Centrum Management Grave.
15 uur: Mock Battle. Kazemat Noord wordt met een schijngevecht ingenomen op de Duitse bezetter. Er wordt gebruik gemaakt van originele wapens en knalmunitie (blanks);
17 uur: Kampement gesloten voor bezoekers.

Zondag 16 september:
10 uur:  Kampement aan de Mars en Wijthdijk open en te bezichtigen;
11 en 15 uur: Mock Battle op kazemat Noord;
17 uur: Kampement gesloten voor bezoekers.

Maandag 17 september:
18 uur: Verzamelen voor de jaarlijkse herdenking;
19 uur Herdenking bij het monument bij de John S. Thompsonbrug. Gasten: Militair Attaché USA, vertegenwoordiger Britse ambassade, Commandant vliegbasis Volkel, vertegenwoordigers van burgerlijke en andere instanties. In alle gevallen wordt iedereen dringend verzocht te parkeren aan de Koninginnedijk. In 2019 zal het 75 jaar geleden zijn dat de bevrijding werd ingezet. Dit zal op grootse wijze worden herdacht. Noteer de data 13 tot en met 22 september alvast in uw agenda.

Zondag 23 september:
Herdenkingsparachutesprongen door Round Canopy Parachuting Team. Op 21, 22 en 23 september organiseert het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) her-denkingssprongen op 3 historische locaties: Groesbeek, Son en Grave. Op zondag 23 september vindt de herdenkingssprong plaats om circa 15 uur aan het Marsstraatje in Grave. Parachutespringen is een activiteit die weersafhankelijk is en de bovengenoemde tijd kan daardoor op het laatste moment nog wijzigen.


'Bridge no 11 is ours'
De brug over de Maas bij Grave werd in 1944 geïdentificeerd als nummer 11. Het was de langste brug die veroverd diende te worden tijdens Operatie Market Garden. 1e Luitenant John Samuel Thompson (E/504 PIR 82 AB) leidde zijn mannen in de strijd richting de brug van Grave. Terwijl de C47 (Dakota) nog boven de huizen van de stad vloog, begon het groene licht (sein om te springen) al te branden. Terwijl de andere eenheden al sprongen, beval John zijn mannen nog even te wach-ten tot de naderende velden iets verderop. Door zijn beslissing om te wachten landden ze dichtbij de kazematten. Maar alleen zijn sectie landde hier. Hij verzamelde zijn mannen en begon de kaze-matten aan te vallen. De Duitsers hadden 20mm “Flak” (luchtafweer) kanonnen dicht bij de brug geplaatst voor luchtondersteuning. De eenheid opende het vuur, waarbij enkele Duitsers om het leven kwamen en ze schakelde één “Flak” kanon uit met een bazooka. Ze stopten 2 vrachtwagens met versterking en daarbij kwamen meerdere Duitse soldaten om het leven of raakten gewond. Ze stelden de zuidelijke kant van de brug veilig, legden mijnen op de weg er naar toe, groeven zich in en wachten totdat de anderen arriveerden. Later die dag nam het 504e de noordelijke kant van de brug ook in en daarmee hadden ze de volledige brug in handen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties