Grave

Beschouwing raadsvergadering Grave: Gehakketak over een onmogelijke datum

Door Freddy Klooté

GRAVE - Lastig hoor. Die digitale raadsvergadering. Vermoeiend ook. Drie uur turen naar 18 hoofden op een scherm. Ondertussen aantekeningen maken. De voorzitter vraagt of er iemand nog wil reageren. Daarvoor is een handje of vingertje beschikbaar. Wie dat niet heeft ingesteld, zwaait met een hand of enkele vingers. Dinsdagavond was er een extra vergadering. Maar er moest ook nog een restje van de vorige vergadering van het bordje worden opgegeten. Dat restje duurde bijna anderhalf uur. Volgende week dinsdag dus alweer een extra, extra raadsvergadering.

Moties 'vreemd aan de orde van de dag' haalden vorige week de eindstreep niet. De motie van de oppositie over vluchtelingenkinderen, die totaal verloren in Griekenland ronddolen, werd gloedvol vanuit het hart door Marion Hulsebosch (VPGrave) gepresenteerd. Ze wist daarmee ook enkele harten van coalitieleden te bereiken, waardoor de motie werd aangenomen.

De motie van de oppositie over een nieuwe datum voor de opiniepeiling, 1 juli aanstaande, was er ook één van vorige week. Marion Wierda (D66) gebruikte de versoepeling, die premier Rutte anderhalf uur eerder voorzichtig uitsprak, om die vreemde datum te rechtvaardigen. 1 juli. Over zes weken. En dan 9000 Gravenaren naar een stembus voeren. “Waar een wil is, is een weg”, vond Wierda. “Het communicatieplan ligt al klaar. Een digitale peiling had te veel nadelen. Het is nu mei en het virus is enigszins onder controle. Er zijn geen onoverkomelijke belemmeringen meer. Het opent perspectief om nog vóór de zomer een peiling te houden. Met voldoende maatregelen kan dat. Dan kunnen provincie en rijk eventueel nog iets doen”. Wierda gaat er hierbij gemakshalve dus van uit dat Grave vóór een herindeling gaat stemmen.

Anderhalf uur na de persconferentie van de minister-president, waarin voorzichtigheid troef was, bedenken enkele Graafse politici een plan om met 9000 mensen te gaan stemmen. Edwin van Kraaij (LPG) reageerde geschokt: “Geen onoverkomelijke belemmeringen meer? Iedereen ondervindt nog dagelijks de gevolgen van de crisis waar we nog lang niet uit zijn. Inwoners, mensen die in de zorg werken, ondernemers, ambtenaren, het college. Allemaal zijn ze druk bezig om door deze crisis heen te komen. Wij als LPG zijn er heel stellig in dat we een inwonersraadpleging gaan houden. Maar wel als de omstandigheden hier geschikt voor zijn."

Astrid Bannink (LPG): “Willen we medewerkers van de gemeente vragen de stembureaus te bemensen? Willen we onnodige risico’s lopen? Mark Rutte zei zojuist nog: 'Versoepeling maakt dat we ons nog beter aan de maatregelen moeten houden. We werken zoveel mogelijk thuis. Vermijd drukte.' U zegt zelf dat het de uitgesproken wens van de raad was om de inwonersraadpleging te houden zodra dat mogelijk en verantwoord zou zijn. De risicogroep gaat nu niet stemmen. Ook campagne voeren is op dit moment zeer ongepast. Waarom wilt u dit? Waarom?”
Ben Litjens (Keerpunt 2010): “Mijn vraagstelling voor de inwonersraadpleging werd onderuitgehaald. De randvoorwaarden werd belachelijk gemaakt. Ik werd persoonlijk aangevallen, maar sta nog voor 100% achter een waardig referendum”.

Ook portefeuillehouder burgemeester Lex Roolvink, ziet te veel organisatorische problemen. “De keuze voor een datum is een politieke keuze. Er is voldoende ruimte. Maar, in relatie tot de coronacrisis wordt het een moeilijke zaak. Organisatorisch moet je denken aan het na elke kiezer verwisselen van handschoentjes door de medewerkers op de stembureaus. Er zijn te veel negatieve consequenties aan deze peiling in het coronatijdperk”.

Wie denkt dat de oppositie na de beraadslagingen van gedachten zou zijn veranderd, heeft het mis. “Wij denken dat het wel kan”, zei Marion Wierda, de stem van de oppositie. Toen de vergadering iets voor half elf werd afgesloten, en alleen de vragen over de coronacrisis in Grave gesteld waren, en besloten werd om volgende week alweer verder te gaan met de antwoorden van het college en de discussies, sloot ik vermoeid de verbinding. Midden in de coronacrisis 9000 mensen naar de stembus laten gaan. Ik heb er onrustig van geslapen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Jan Opsteegh

2020-05-23 19:48:51

Ben Litjens (Keerpunt 2010): “Mijn vraagstelling voor de inwonersraadpleging werd onderuitgehaald. De randvoorwaarden werd belachelijk gemaakt. Ik werd persoonlijk aangevallen, maar sta nog voor 100% achter een waardig referendum”.

Bovenstaande uitleg van Ben Litjes lijkt erop dat Keerpunt 2010, meer op basis van rancune reageerd, dan op basis van politik belang.

Dit geeft gelijk het niveau aan waarop keerpunt 2010 wil deelnemen aan de coalitie, kleuterklas niveau.

Ik mag niet met jouw spelen, dan mag jij ook niet met mij spelen.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties