Grave

Hartverwarmend en gepassioneerd Benefietconcert

'Artiesten en artsen samen tegen kanker'

Door Freddy Klooté

UDEN - Op woensdagavond 12 september aanstaande moet u toch echt naar theater Markant in Uden. Vanaf half acht wordt u getrakteerd op een geweldig concert, afgewisseld door 'optredens' van drie oncologen van het ziekenhuis Bernhoven en het Radboudumc. Een avond vol muziek, hoop en de laatste ontwikkelingen op het gebied van kankerbestrijding. Voor de entreeprijs moet u het niet laten. Die bedraagt slechts 20 euro die rechtstreeks wordt overgemaakt naar het Radboud Oncologie Fonds, dat nauw samenwerkt met ziekenhuis Bernhoven in Uden.

Maurice de Greef. (foto: Franklin van der Erf)

Op het podium van Markant zullen de gordijnen openschuiven voor musicalster Maaike Widdershoven. Van The sound of music en West side story tot ster in operettes is zij een bekende in alle theaters van Nederland. Wat dacht u van Gerard Alderliefste. Ooit al eens die ontroerende beelden op youtube gezien waarin hij samen met Liesbeth List een onvergetelijk muziekmoment beleefde, en ze samen met een breekbare Ramses Shaffy 'Laat me' zongen. Hij is ook bekend van de song 'Une belle histoire', dat hij samen met Paul de Leeuw zong. Ook singer/songwriter Maarten Peters is van de partij. Hij schrijft voor Liesbeth List, Ruth Jacott en Rob de Nijs. Hij treedt ook zelf op en is bovendien vaak te beluisteren bij concerten voor goede doelen. Nog niets over cabaret gelezen? Ook daarin wordt u verwend, door cabaretier Bart Stultiens. Hij neemt u mee op zijn muzikale reis en laat hoogtepunten uit zijn programma’s horen. Tenslotte treedt Maurice de Greef op. Jawel. Uit Grave. Even opnieuw kennismaken met Maurice.

Maurice de Greef
“Ik ben geboren in Nijmegen in het ziekenhuis, en weer snel terug naar Grave. Daar ben ik naar De Sprankel geweest. Na het Kruisheren College heb ik aan de HAN de opleiding Cultuur/maatschappelijke vorming gedaan. Ik had een enorme belangstelling voor muziek. Voor zingen. Opgedaan in het kinderkoor van de St. Elisabeth en later vooral bij het koor In Music. Wat was dat fantastisch. Professioneel goed. Mijn liefde voor het zingen is daar ontstaan. Sindsdien heb ik 'een twee-sporenleven' gehad. De muziek en de door studie opgedane werkervaring met het leren van volwassenen. Laat ik met de muziek beginnen. Ik ben semiprofessioneel begonnen met optredens rondom Uden. Met Mercato heb ik musical-diners gedaan door het hele land, in België en zelfs in Frankrijk. Daarna een eigen programma gedaan. Eigenlijk teveel om op te noemen. M’n eigen band Riv Moryz & Band, Franstalige muziek in John Mayer-stijl, in Berghem met ’t Expierement van Astrid Radoes in de Passion de rol van Jezus gespeeld en later daar ook in Aladin en de Wonderlamp, samengewerkt met Liesbeth List. Eigenlijk best veel. De Franse muziek trok me aan. Omdat het in Nederland best moeilijk is ben ik ook Engelstalig gaan schrijven en zingen.”
Het andere pad in zijn leven voerde Maurice, die op zijn 27ste Grave verliet, langs Oudereneducatie. Hij deed daarvoor een universitaire studie en studeerde af in Brussel: “Sindsdien heb ik zo’n zeventig onderzoeken gedaan. Ik vind dat iedereen elke dag de kans moet krijgen om een nieuwe weg in te slaan. Leren is daar een middel bij. Ik geef zo'n dertig lezingen per jaar. Ik kwam in contact met Andrée van Es, voorzitter van de Nationale Unescocommissie Nederland. Ze vroeg me een plan te schrijven voor een leerstoel. En dat lukte. Op 28 september is de inauguratie in Brussel. Dan komen beide wegen bij elkaar. De verhalen die ik van veel mensen heb gehoord, verwerk ik in mijn nieuwe liedjes.”
Maurice de Greef kwam ook in contact met Kitty Trepels. Zij organiseert het Benefietconcert in Uden. “Daar werk ik graag aan mee. Op die avond zing ik samen met Maaike Widdershoven.”

Kitty Trepels
“Eerst wat feitjes. Het benefiet is een productie van het Campustheater van de HAN. De sponsoren zijn de HAN en Medisch speciaalzaak Willemsen. De zaal is beschikbaar gesteld door Markant Uden. Rotary Uden helpt mee met de PR. Sprekers op de avond zijn oncologen van het Bernhoven ziekenhuis, dr. Chantal Lensen en dr. Allert Vos en oncoloog van het Radboudumc, hoogleraar Carla van Herpen, rare cancers. Ik ben de initiator, organisator en presentator van de Benefietconcerten. Ik kreeg ik 2016 te horen dat ik ongeneeslijke kanker heb. Ik besloot de tijd die me nog rest onder meer te besteden aan het schrijven van een theatersolo (Ik heb nog iets op mijn lever) en aan het organiseren van benefietconcerten voor het Radboud Oncologie Fonds. De eerste twee concerten vonden plaats in mijn eigen theater op de HAN. Het eerste concert was op Wereldkankerdag februari 2017. Het tweede op Wereldkankerdag februari 2018. Mijn werkgever de HAN geeft mij de gelegenheid en is sponsor van de concerten. Graag wil ik meer geld ophalen voor het Radboud Oncologie Fonds. Ik heb daarom gevraagd of het benefietconcert in de week van de KWF-collecte in Theater Markant kan plaatsvinden. Titel: 'De HAN, het Radboud, Markant en Bernhoven: samen tegen kanker'. Ook in Markant is de HAN sponsor, samen met een vriendin van mij die een medisch speciaalzaak heeft, Anny Willemsen uit Boekel. Theater Markant schenkt de zaal. In alle uitingen in de pers heb ik beloofd dat de sponsoren vernoemd worden. Omdat ik docent theater en communicatie ben en programmeur van het Campustheater van de HAN, ken ik veel artiesten. Een aantal artiesten heb ik gevraagd om op te treden op de Benefietconcerten. Maurice is een oud-student van mij. Ik heb hem, vlak voordat ik de diagnose uitgezaaide kanker kreeg, in contact gebracht met mijn vriendin Liesbeth List. Omdat hij graag met haar wilde optreden. Ik wil graag iets nalaten, daarom de benefietconcerten en mijn theatersolo waarmee ik in het land optreed. Ik sta op 25 september bijvoorbeeld in Markant. Mijn oncoloog zal, zoals bij de eerste twee concerten, een lezing geven tijdens het benefiet.”

Noteer vast in uw agenda, deze speciale Benefietavond. Met oud-Gravenaar Maurice de Greef en kanjer van een vrouw, Kitty Trepels.

Kitty Trepels. (foto: Mischa Muiljaert)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties