Grave

Anders - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Om de paar decennia krijgen we het weer van alle kanten te horen: het moet allemaal anders. Wat we gedaan hebben is helemaal verkeerd. Hoe is het trouwens mogelijk dat we tientallen jaren iets zo verkeerd hebben kunnen doen?

We zien het nu in de politiek. Er steekt een stukje van een A-viertje uit de tas van een politica en hoepetee, de hele politieke slaat op hol. Verantwoordelijken worden bevraagd alsof het misdadigers zijn, anderen worden erbij gehaald en wee diegene die iets vergeten is.

Ik moet eerlijk opbiechten dat ik wel eens iets vergeet. Gewoon helemaal vergeet. Kan van alles zijn. Ik moest een paar jaar geleden in Catharinahof zijn om als jurylid op te treden bij de Graafse voorleeswedstrijden. Vind ik elk jaar weer hartstikke leuk. Die bewuste vrijdagochtend gaat om kwart voor negen de telefoon. Vrouwlief en ik schrikken wakker en ik ren strompelend en struikelend naar de telefoon. “Toch niet vergeten, hè Freddy?”, zo klinkt aan de andere kant van de lijn. Op zulke momenten weet ik niet heel zeker of ik wakker ben of dat ik droom.

Nu zijn politici natuurlijk volmaakt. Wie iets vergeet, “er geen herinnering aan heeft”, liegt dus. Iets vergeten, en zeker als het over een lastige collega gaat, dat kan niet. En zeker niet als het over iemand van een andere partij gaat.
Jullie weten dat ik het over onze demissionaire minister-president Mark Rutte heb. De afgelopen 10 jaar dat hij Nederland leidt en in heel de wereld een naam van jewelste heeft opgebouwd, wordt hij in eigen land bij de kraag gevat omdat hij voor de derde keer iets vergeten is. Het verdict is meedogenloos: Mark liegt. Vertrouwen in de hele politiek is weg. Punt.

Ik schat dat hij duizenden en duizenden dossiers in zijn hoofd heeft zitten. Over Nederlandse zaken. Over Europa, waarin altijd wel iets aan de hand is. Over onze overzeese gebiedsdelen waar zo nu en dan wel eens iets goed gaat. En over de rest van de wereld. Omdat Nederland zo klein is, is die rest best wel groot.
Na een telefoontje van Angela Merkel over Covid-19 wordt hij doorverbonden met Macron. Over het vissen in Britse wateren. Over Boris Johnson die lastig doet. Een appje van Vlaams liberaal Lachaert over de formatie. Over drie kwartier moet hij in de Kamer zijn. Praten over Omtzigt. Over een “functie elders”, en of hij hierover met de verkenners heeft gepraat. Hij moet het nu wel zeker weten. Bij twijfel hang je. Telefoontje van Biden. Over Poetin. Duurt niet lang gelukkig. Nog een kwartier. Weer Macron aan de lijn. Ja, we gaan samen optrekken.

En dan, als de man die hoogverraad heeft gepleegd, naar de Kamer. Uitgemaakt worden voor leugenaar. Voor de man die de politiek naar de vaantjes heeft geholpen. We moeten nu echt naar een ander soort van politiek bedrijven. Alles moet transparanter.

Zou best kunnen dat hij gelogen heeft. Dat hebben jullie en ik gelukkig nooit gedaan.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties