Grave

Irene Lay start nieuwe teken- en schildercursus

'Andere plek, dezelfde bevlogenheid'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Voor Irene Lay (foto) is het de derde verhuizing. “Maar ook de beste”, vertelt ze, met enthousiasme die haar eigen is. “De eerste plaats waar ik startte met cursussen tekenen en schilderen (toen 'beeldende vorming') was in het oude, maar vertrouwde Katrien. Toen dat werd gesloten, kon ik terecht in Catharinahof. Ook een mooie ruimte, maar die moest ik met anderen delen. Dat gaf met niet het gevoel dat het mijn leslokaal was. Na iedere les moest alles nauwgezet opgeruimd worden, omdat anderen erin moesten. En nu heb ik dan mijn eigen ruimte. Op het speciale gedeelte van de generaal de Bonskazerne, dat door eigenaar en ontwikkelaar Boei, met bemiddeling van organisatie “De Stadmaker” wordt klaargemaakt voor diverse kunstzinnige activiteiten. Ik ben enorm gelukkig met die plannen. Een mooi, nieuw atelier voor de cursisten van Vlakvisie, zoals mijn bedrijf heet. Het is een nieuwe kans voor iedereen met een creatief hart. Ik hoop dat het een nieuwe broedplaats wordt waar kunst en cultuur weer kan leven”.

Irene Lay (spreek uit: Leej) is geboren in Jakarta en opgegroeid in Nijmegen. "Daar heb ik alle schoolopleidingen gevolgd en werd administratief medewerker. Ik werkte voor Instituut Henricus, ABN, ASB, UMC Radboudziekenhuis en Haskoning. Maar ik miste iets. Heb altijd het gevoel gehad dat ik iets artistieks wilde doen. Een opleiding in die richting was voor mij niet weggelegd. We hadden het thuis niet breed en er moest geld verdiend worden. Maar onderhuids voelde ik die drang om iets met tekenen of schilderen te doen. In 2001 kon ik, naast mijn werk in het ziekenhuis, naar de Grafische School in Eindhoven. Inmiddels was ik getrouwd met Maarten Slooves, die in Grave nog steeds een grafisch ontwerpbureau heeft. Ook onze twee kinderen wilden we laten proeven van kunst en cultuur. Na de Grafische School ging ik naar het Belgische Arendonk om me te specialiseren in tekenen. Op die Kunstacademie was een vijfjarige parttime opleiding 'tekenen naar waarneming'. Maar mijn honger was nog niet gestild. In 2009 haalde ik mijn propedeuse Autonome Beeldende Kunst op de Avans Hogeschool in Den Bosch. Mooi, maar ik was nog niet tevreden. Ik vind dat je kunst moet kunnen uitdragen. Overbrengen op anderen. Dat vroeg om een onderwijsbevoegdheid. In 2014 haalde ik die bevoegdheid op de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ik studeerde af als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving en kon voortaan als eerstegraads bevoegd leraar lesgeven in het voortgezet onderwijs”.
Ondertussen was Irene al begonnen met haar lessen tekenen en beeldende vorming in Katrien in Grave. "Met een positieve benadering. Mensen motiveren en stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling. Mijn cursussen hebben een individuele benadering. Ik kijk naar talent en hoe ik dat, samen met de cursist kan ontwikkelen”. Het zijn facetten die Irene steeds heeft gebruikt in haar lessen. Ook toen ze, wegens een andere bestemming van Katrien, moest verhuizen naar Catharinahof. En die ze ook gaat gebruiken op haar "eigen plekje” op het terrein van BOEi.

"Na anderhalf jaar coronapauze kan het weer. Teken- en schilderlessen. Wat kijk ik er naar uit. Grave heeft weinig tot geen mogelijkheden om je creatief te ontwikkelen. Je moet ervoor naar Nijmegen of Cuijk. Op het terrein van de voormalige Generaal de Bonskazerne kan een creatief centrum ontstaan. En daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. In mijn cursus gaat het naast creativiteit over concrete technieken en zijn de lessen gestoeld op een klassieke basis, waarbij je alle facetten leert die nodig zijn voor teken- en schilderkunst. Denk aan bijvoorbeeld compositie, licht en donker, houding en verhouding, contrast en kleurenleer”. De lessen beginnen 7 september. Op dinsdagochtend van 9.30 tot 12 uur, dinsdagavond van 19.30 tot 22 uur of woensdagavond van 19.30 tot 22 uur. "Voor de woensdagavond heb ik nog een aantal plaatsen vrij. De groepen zijn klein, door het individuele aspect en ook door corona. Ik heb in de brief aan de al ingeschreven deelnemers geschreven dat vaccineren en testen je voor jezelf maar ook voor de ander doet. Ik ga daar niet op controleren, maar reken op ieders verantwoordelijkheid. In het atelier is het mogelijk om afstand te houden. Daarom ook die kleinere groepen. Je komt via de keuken naar het atelier. Daar kun je handen eerst wassen of desinfecteren. In het atelier kun je een werkplekje zoeken en op afstand van elkaar zitten”.

Aan alles heeft Irene gedacht. Wie zin heeft in een creatieve bezigheid, met les van een gedreven en bekwame vakvrouw, kan nog terecht bij de cursus tekenen en schilderen. Je kunt Irene bellen op 06-10307637. Meer info: www.vlakvisie.nl

Het atelier van Irene Lay is op 11 en 12 september ook geopend tijdens het Open Monumentenweekend in Grave.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties