Grave

Analisten - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Als paddenstoelen zijn ze de laatste jaren uit de grond gekropen. Of moet ik zeggen, als onkruid? De mensen die op een bepaald gebied deskundig zijn en dit graag voor de camera willen demonstreren. De dames en vooral heren analisten.

Afgelopen zondag was het wel hoogtijdag voor dit volk van meningen en beterweters. Alleen al op sportgebied zag je ze bij het WK voetbal, de Tour de France, Wimbledon en niet te vergeten de formule Max. In het buitenland de Formule I genoemd. Mijn God, wat een ellende. Dan heb je net naar het nieuws zitten kijken en er komen een paar analisten aan het woord. Nog over de voetbalwedstrijden van de avond tevoren. Ik had die wedstrijden ook gezien, maar de heren vertelden hun visie op wat ik gezien had. Dan word ik wat misselijk. Neem nu het stel analisten dat voor Nederland het WK bespreekt. Wij zijn niet in het land van Poetin. Te slecht. Niet gehaald. Jammer. Volgende keer beter. Punt. De dame en heren in dit programma, lui hangend in een bank, een hond die daar ergens ligt of loopt zonder enig doel, buigen zich vooraf, tussendoor en na afloop over wat wij gezien hebben. Met een deskundigheid die onze Schepper nog versteld moet laten staan. Zij weten natuurlijk net zo min als wij, domme kijkers, wie er gaat winnen, maar ze weten daar toch mooi wat zendtijd mee te vullen. Na afloop analyseren ze de wedstrijd met lichtstralen en kringetjes.

Terug naar zondag. Je viel van de ene analist in de andere. Af en toe werden we gered door wat reclameboodschappen. “Hèhè, even rust”, zei ik tegen vrouwlief, die uit solidariteit even bij me was komen zitten. Even. Toen had ze plotseling andere dingen te doen. De heren die de F I bespraken waren helemaal door het dolle heen. Tussen tien keer “Max” hoorde je telkens een woordje als “bandenspanning”, gevolgd door weer tien keer “Max”. Eén van de heren, die zelf ooit nog eens in zo’n snelle auto heeft gereden, kroop achter het stuur van een spelletjesauto en reed een rondje. Gejuich in de studio. En dan ging het weer verder over de versnellingsbak.

Sjonge. De Tour. Commentatoren, die urenlang zitten keuvelen omdat er gewoonweg niets gebeurt. Vier renners zijn ontsnapt, het peloton houdt de voorsprong in de gaten, haalt de arme koplopers op enkele kilometers voor de eindstreep in en de acrobaten van de sprint zwieberen over de weg. De commentatoren roepen huilend van de spanning om Groenewegen. Maar die wint weer niet. “Waarom niet?” wordt er aan de arme Groenewegen gevraagd. “Slechte poten vandaag”. ’s Avonds in de nazit worden de benen van onze nationale sprintkoning door diverse analisten besproken. Hij zat ook helemaal verkeerd. Als hij links op de weg had gefietst had hij meer kans gehad. Tenzij die Fransman het gat had dichtgereden. Moe, moe, word ik ervan. Laat me met rust.

Als ik vrouwlief deze column laat lezen, voordat ik hem naar de redactie verzend, merkt ze op: “Ja, en dan te bedenken dat ik hier op de bank zelf een analist heb zitten”.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties