Grave

Amsterdam - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Aan het hoofd van een gemeente staat een burgemeester. Als die weg gaat, door pensioen, andere gemeente of overlijden, een enkele keer door “ongepast gedrag”, wordt er een nieuwe benoemd. Hoe dat moet staat in allerlei papieren omschreven. Natuurlijk eerst een sollicitatieprocedure. Er is een vertrouwenscommissie uit de raad, die komen met een voordracht en de raad ondersteunt die, waarna de Commissaris van de Koning de benoeming afrondt.

In Amsterdam moet je je sollicitatiebrief naar de Koning sturen. “Want”, zo zegt men in onze hoofdstad, “Amsterdam is niet zomaar een baantje. Zo moet de kandidaat een ervaren bestuurder zijn, die bovendien zichtbaar, bereikbaar en aanspreekbaar is voor alle geledingen in de Amsterdamse samenleving. De ideale kandidaat is bovendien een “inspirator” met “humor en relativeringsvermogen”.

Ja, en? Dat denk ik. Heeft niet iedere gemeente zo’n man/vrouw als burgemeester nodig? In Grave hebben we er vijf jaar lang zo één. Ik ga al een tijdje met onze burgemeester naar huwelijksjubilea en zie alle raadsvergaderingen en heb het recht om hem te beoordelen. Hij voldoet prima aan het gestelde profiel. Dus, Amsterdam, what ’s the problem? Nou, als ik zo de kranten lees, zijn er dat heel wat. De politieke partijen roeren zich. “Want”, zo las ik in een kwaliteitskrant, “de ambtsketting van de hoofdstad is de hoofdprijs voor politici op zoek naar eeuwige roem”. Namen slingeren als papieren zakken tijdens een hevige storm in het rond. Femke Halsema. Er is inmiddels een anti-Halsemapetitie door 7246 tegenstanders van Femke als burgemeester ingediend. Wouter Bos ging rond als de naam van Malle Babbe: hij trok zich schielijk terug. D66 bemoeide zich ermee. Groen Links vindt Amsterdam de ideale plaats voor een burgemeester uit de groene hoek.

Inmiddels hebben zich al 29 echte kandidaten gemeld. Mooi zo. Bijna geregeld. Zou je denken. Nee hoor. Amsterdam is bijzonder. Vijf kandidaten konden ermee door, maar de rest was niks. Dus werd “gewoon” een nieuwe sollicitatieprocedure opgestart. Deskundigen maken zich hier weer druk om.

Wat is er dan zo bijzonder aan Amsterdam? Het Napels van het noorden? De miljoenen toeristen die langs de hoeren paraderen? Schouder aan schouder loopt het nieuwsgierig volk gulzig langs het huurbare vrouwenvlees. #metoo geldt niet voor het bijzondere Amsterdam. Bovendien zijn de inwoners al die toeristen kotsbeu. Ze zien door de toeristen de stad niet meer. Ook het bestuur is, in afwachting van de benoeming van een burgemeester, op het toerisme gedoken. Vraag het maar aan Vishandel The Seafood. Veel toeristen genieten van zijn broodjes haring en de heerlijk gebakken kibbeling. “Fout”, zegt het stadsbestuur, en voerde richtlijnen in. De visboer en collega’s van dingen in de verkoop sloegen ervan achterover. De winkels in het centrum mogen voortaan geen dingen verkopen die vreemdelingen (toeristen in dit geval) kopen. De visboer, die in het centrum zit, heeft te horen gekregen van de gemeente dat “de verkoop van haring en kibbeling is toegestaan, maar ondergeschikt moet zijn aan de verkoop van vis om thuis te verwerken of te consumeren”. Vishandel The Seafood dreigt te verdwijnen. Ik begin een beetje te begrijpen waarom zich geen goede kandidaten voor deze burgemeesterspost melden.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties