Grave

Hoorcolleges in Graafs Museum

Alles weten over de stad Grave en omliggende dorpen?

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Iedereen is welkom bij de hoorcolleges van het Graafs Museum. In het najaar, op 19 september, 3 17, 31 oktober en 14 november, steeds om half acht in de bibliotheek van Grave, nemen verschillende sprekers u mee in uiteenlopende thema’s. Een uitgelezen gelegenheid om (nog) meer over uw omgeving te weten te komen en elkaar te ontmoeten. Vijf verrassende verhalen worden door vier docenten verteld. De colleges zijn informatief en laagdrempelig.

‘Graafse straatjes’ .

Grave, stad aan het water is het eerste thema in de serie. Voor de Graafse geschiedenis is de ligging van de stad aan het water van doorslaggevende betekenis geweest. Het is zo belangrijk dat de reeks hoorcolleges bewust met dit onderwerp begint. De Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot aan Grave, wordt door Leon Vankam behandeld. Archeologisch is er ook veel te vertellen over Grave en de kerndorpen. Martien Koolen vertelt verhalen over hoe wij aan de hand van de vondsten kunnen zien hoe mensen hier leefden. In de naamgeving van de Graafse straten zit een flink stuk historie verstopt. Zou je alle machthebbers van Grave een straat willen geven, dan kwam je ruimte te kort. Want Grave heeft door de eeuwen heen tal van bestuurders gehad. Leny van Lieshout is kenner bij uitstek als het over historisch Grave gaat. Zij vertelt over geloof en macht, over hoe de protestantse en de roomse bestuurlijke en kerkelijke macht elkaar meerdere malen afwisselden, over hoe de politieke kleur en het geloof van de machthebbers van het gebied met elkaar samenhingen. Stelt u zich eens voor wat dat betekende?

Waar heeft Grave de twijfelachtig eer van de meest belegerde stad van Grave aan te danken? Jan Timmermans geeft een hoorcollege over dit onderwerp. Duizenden weerloze en onschuldige Gravenaren het leven gelaten hebben het leven gelaten. De oorlog van 1940-1945 staat vers in het geheugen en herdenken we jaarlijks. Een nieuw monument op het Torenplein met de namen van omgekomen Gravenaren is een initiatief van Timmermans.

Zeker zijn van een plaatsje? Aanmelden kan via info@graafsmuseum.nl

Graafs Museum en de geschiedenis van de Kat.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?