Grave

Alleen op wereldreis

Door Leon Kersten

Op wereldreis gaan vraagt om de nodige voorbereiding en planning. Welke reisgidsen zijn handig om mee te nemen, zijn inentingen nodig? Vaak zit je met je gedachten al aan de andere kant van de wereld; maar heb je het thuis notarieel bekeken ook goed geregeld? Er zijn een paar dingen waar je aan kan denken.

Je kan bijvoorbeeld denken aan het maken van een levenstestament. In je levenstestament wijs je iemand aan als vertrouwenspersoon die namens jou kan handelen als jij op wereldreis bent. Hij of zij kan jouw geldzaken regelen als jij aan de aan de andere kant van de wereld zit. Bijvoorbeeld het betalen van rekeningen die na jouw vertrek nog binnenkomen, het regelen van belastingaangifte, de verhuur van je woning. Zo sta je bij thuiskomst niet voor financiële verrassingen.

Naast geldzaken kun je ook persoonlijke zaken in je levenstestament regelen. Zoals wensen voor je huisdieren die je tijdelijk bij iemand onderbrengt of het geven van aanwijzingen wat met jouw spullen in de tussentijd moet gebeuren. Je kunt je vertrouwenspersoon vragen elke maand een update te geven over wat hij voor jou heeft geregeld. Zo blijf je altijd up-to-date.
Het levenstestament kun je zo inrichten dat je vertrouwenspersoon niet meer voor je kan handelen als je weer terug bent in Nederland. Maar het is ook zo flexibel dat het weer kan ingaan wanneer jij dat wilt, bijvoorbeeld bij ziekte of een ongeval. Zo heb je altijd een vertrouwenspersoon die voor jou kan handelen als je dat zelf even niet kunt of wilt. Met een levenstestament kan je ontspannen op reis en heb je het ook voor daarna goed geregeld.

Misschien wil je er niet aan denken, maar het kan ook zijn dat je komt te overlijden terwijl je op wereldreis bent. Wie zijn dan je erfgenamen en wie gaat het allemaal regelen? Een testament maken kan dan rust geven.
Als je geen testament hebt bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Is dat wel de bedoeling? Je erfgenamen krijgen je erfenis. En deze bestaat uit al je bezittingen én je schulden op het moment dat je overlijdt. Daarnaast heb je een ‘online erfenis’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je profielen op sociale media.1

Na je overlijden moeten er zaken worden geregeld. Je spullen moeten worden verdeeld of verkocht. Je abonnementen moeten worden opgezegd. Er moet belastingaangifte worden gedaan en lopende rekeningen moeten worden betaald. Als je geen testament hebt gemaakt, dan moeten je erfgenamen dit samen regelen. Zij moeten het dan wel met elkaar eens zijn anders wordt het lastig.
Met een testament regel je wat jij belangrijk vindt. Je wijst zelf aan wie je erfgenamen zijn en wie, wat, wanneer van je krijgt. Daarnaast kun je een executeur benoemen die je nalatenschap afwikkelt en verdeeld en overige zaken regelt, zoals bijvoorbeeld het zorgen voor je huisdieren.

Vraag het de notaris
Indien u meer informatie wenst dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor het maken van een afspraak voor een bespreking, maar u kunt ook op een van onze gratis spreekuren langs komen. Op onze vestiging in Grave is er het gratis spreekuur op dinsdagen van 17.00 tot 18.00 uur en op ons kantoor in Mill is het gratis spreekuur op maandagen tussen 17.00 en 18.00 uur.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties