Grave

Feestelijke diploma-uitreiking Merletcollege Grave

Afscheidscadeau docenten sprookjesachtig mooi

Door Freddy Klooté

Wat was het weer een feest op het Graafs Merletcollege. De avond van de diploma-uitreiking aan de Havoleerlingen. Wat was er een trots. Op de gezichten van ouders, opa’s en oma’s. Felicitaties over en weer. Bij de aparte binnenkomst van de geslaagden was er een staande ovatie. Een avond, die je alleen maar op Merlet kan meemaken, begon. Met sfeer. Veel sfeer. Zoals een ouder, na afloop, zei: “Dit is nou typisch Merlet. Gezelligheid. Maar boordevol kwaliteit. Respect voor de leerling. Maar ook tijd voor een flinke grap. Mijn zoon heeft er vijf geweldige jaren gehad”. (foto's: Marja van Casteren)

Natuurlijk enkele toespraken. Directeur Marleen van den Hurk was trots op haar leerlingen, docenten en resultaten van de eindexamens: “Op het VMBO basis en Kader was er een score van 100%. Iedereen geslaagd. Op de Mavo was het 98% en op de Havo 91%. Ik ben echt trots op jullie. Er is hard gewerkt. Door de meesten. De examens Engels en Nederlands waren pittig. Jullie gaan nu de wijde wereld in. Sommigen nemen een tussenjaar, de meesten stromen uit naar diverse vervolgopleidingen. Dat betekent meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Ik wens jullie een goede, fijne en vooral een gezonde toekomst”.

Pascalle Bongaards sprak namens de Ouderraad: “Weer een goed jaar achter de rug. Met prettig overleg met de directie. En nu afscheid nemen van de kanjers van de Havo. Afscheid ook van de vele momenten die jullie hier op school hebben meegemaakt. Het zullen mooie herinneringen blijven. Nu gaat ieder zijn eigen weg. Je maakt nieuwe keuzes. Dat gaat jullie lukken. Ga je dromen achterna. Geniet van de vele examenfeestjes”.

Hans Klein
Hans Klein, adjunct-directeur Havo/VWO gaf een overzicht van de diverse hoogtepunten uit de Havotijd van de geslaagden. Een overzicht met de nodige humor. Gelardeerd met foto’s op het grote scherm. Van grote hilariteit naar gezamenlijke stilte: “Jullie waren een eenheid. In goede tijden, maar ook in verdrietige momenten. Die hebben we samen ook meegemaakt. Ik hoop dat jullie met een goed gevoel de school verlaten. Het ging niet alleen om leren, maar ook over “hoe gaan we met elkaar om”. Ook de ouders hebben hierin hun steentje bijgedragen”. Hans somde alle hoogtepunten op. Teveel om hier te vermelden. Foto’s van evenementen brachten de zaal in opperbeste stemming. Van de diverse projecten werd wel iets getoond. Prachtig was het optreden van Marionne van Nieuwkoop. Zij had meegedaan met het project muziek. Haar eigen nummer “You don’t remember” bracht ze met overtuiging. De zaal beloonde haar met gejuich. Bart Maas slaagde cum laude en werd in het zonnetje gezet. Ook om zijn sociale gedrag. Hans Klein bedankte al het niet-lesgevend personeel en besloot zijn mooie optreden met een welgemeend “Ik hoop dat het jullie goed gaat. Laat nog eens iets van je horen”. Claudia en Yeneba bedankten docenten en iedereen die de leerlingen op Merlet geholpen had. De diploma-uitreiking verliep goed georganiseerd. Ouders kregen volop ruimte om dit heuglijke moment voor de eeuwigheid vast te leggen.

Docentencabaret
En daar kwamen ze weer. De docenten met hun jaarlijkse surprise. Dit keer kwam die uit het sprookjesbos. “Gij geleuft ‘t”, was de naam. Een aaneenschakeling van sprookjesfiguren, die dolle avonturen beleefden in een poging om het geloof van het volk middels de geloofsmeter weer op peil te brengen. Een eng figuur op het grote beeld gaf tussendoor commentaar en de wensput hielp een handje mee. De zaal lag plat om de absurde situaties. Directeur Marleen danste als Sneeuwwitje over het podium. Henry Weerdmeester was een meesterlijke brommerige wolf en Petra Koenders regelde zoals gewoonlijk op haar manier het leven in het sprookjesbos. En dat was dus lachen geblazen. Tussendoor bezongen, op het grote scherm, Peter Daals en Margriet Kalkers de eigenschappen, verliefdheden en andere ongemakken van de leerlingen. Dat bracht de geslaagden, door de herkenbaarheid, tot ongekende vreugde. Ook Ivo Tak (Prins), Jeroen Haans(Hans), Marlies Aussems (Grietje) en Christien Blok (Heks) zaten helemaal in hun rol. Natuurlijk was ook dit jaar Sinterklaas weer aanwezig. Toen hij vakkundig uit de echoput werd gehesen, lag de zaal inmiddels dubbel. Ook de act waarbij leraren, dansend en in passende kledij, uit waterlelies te voorschijn kwamen, ging er in als koek. De leerlingen werden volop in het spel betrokken. Het publiek leefde hardop mee. Woordspelingen, grappen en onvoorstelbare wendingen daverden over het podium. Een serieus begonnen spel ging over in slapstick. En alles in superieure kwaliteit. Die docenten kunnen werkelijk alles. Als Sint oppert dat het bosvolk iets samen moet doen om de geloofsmeter helemaal op peil te brengen, en even later staan er achttien schitterend geklede docenten op het podium, dan weet je dat de grande finale gaat komen.

Dan is het genieten geblazen. Lekker op je stoel meedeinen met prachtig gezongen hits. De microfoon gaat van hand tot hand. Iedereen kan zingen. En hoe. Soms een rauwe solo, afgewisseld met een meerstemmig refrein. Kippenvelmomenten. Zo professioneel. Zoveel emotie. Zoveel liefde. “Ik geloof in jou en mij” wordt ingezet. Zo puur, zo intens. Dat gaat dan plotseling over in de Kabouterdans. Zo spontaan. De docenten geven alles wat ze hebben: zichzelf.

Reacties
Bas uit Grave: “Goed naar mijn zin gehad. Prima school. Ik ga autotechniek in Den Bosch doen. Kan ik meteen in de derde instromen”. Jeroen uit Velp: “Ik ben niet zo’n schoolganger, maar ik vond het hier wel gezellig. Ik ga naar de HAN. ICT doen”. Ruben uit Overlangel: “Ik vond het leuk en vooral gezellig. Economiedocent Melvin maakte de lessen zo leuk dat ik er altijd met plezier naar toe ging. Ik ga naar de Pabo”. Bas Maas: “Ja, leuk om cum laude geslaagd te zijn. Wis- en natuurkunde waren mijn beste vakken. Ik wil later verloskundige worden”. Ouders uit Mill: “We hadden al een dochter op het Merlet gehad. De sfeer is hier geweldig. Alles is goed georganiseerd. De contacten zijn prima. Als we vragen hadden, werden we meteen teruggebeld”. Een vader: “Ik heb hier 39 jaar geleden mijn diploma gehaald. Mijn zoon en dochter zijn dit jaar hier allebei geslaagd. Het is een streekschool met familie-eigenschappen”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties