Grave

Actie - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

De laatste weken van dit decennium staan bol van de actie. We hebben in de jaren ’10 van deze eeuw blijkbaar genoeg energie opgedaan om het jaar vol actie af te ronden. Allereerst de boze boeren natuurlijk. Die zien dat al hun aanpassingen, quota en het ene na het andere regeltje vanuit Den Haag uiteindelijk tot niets leidt. Maar dan ook werkelijk tot niets, want velen zullen hun levenswerk moeten beëindigen. Met een fikse schuld ook nog. Zoals bij veel protesten zie je een fatsoenlijke groep en een harde groep. De voorzitter van die harde groep heeft het inmiddels helemaal verbruid door zijn ongelooflijke vergelijking met de slachtoffers van 75 jaar geleden. Het eerste het beste varken uit zijn schuur had hem kunnen vertellen dat dit echt niet kon. Hij mag van geluk spreken dat hij (nog) niet achter de tralies zit.

Ook minister Wiebes, die de gedachten van de Groningers nog harder deed schudden dan de diverse bevingen (“bevinkjes”), is op een ander terrein in actie gekomen. Hij heeft het over “Groeistrategie voor Nederland op de lange termijn”. Op de lange termijn. Dat is op veilig spelen. Ook van zijn zes groeipijlers waarmee het verdienmodel kan worden verbeterd, zullen onze Kerstgedachten niet op hol slaan: Beter onderwijs (hahahaha), Leven lang leren (hahahaha), Minder deeltijdwerk (hè??), Meer innovatie (nog meer??) Meer infrastructuur (Wie, wat, waar?) en Soepele transities (hahahaha). Waar “hahahaha” staat, mag je ook, indien gewenst, huilen.

Actie ook bij de vakbond CNV: “Wij gaan voor een week van 30 uur voor alle werkenden”. “Want”, zo motiveert de bond zijn reclameboodschap, “we zijn van de 40-urige naar 38 gegaan en daarna naar 36 uur. De werkdruk is momenteel enorm en we maken elkaar helemaal gek”. Met dat laatste heeft de bond een punt. Wie dit soort plannen, in deze tijd van tekorten op de arbeidsmarkt de wereld in slingert, maakt de mensen inderdaad gek.

De mooiste acties kwamen afgelopen week van onze handbaldames. Wereldkampioen. Geweldig. Fantastisch. De mooiste teamprestatie van het jaar. Het Sportgala moet, als ik dit schrijf, nog komen. Maar het wereldkampioenschap was wel erg laat in december. Dus eindeloos vergaderen van bobo’s. De prijzen waren volgens mij al verdeeld, het draaiboek al klaar. Maar ja, een wereldkampioenschap spoel je niet ongemerkt op het toilet even door. Gelukkig is er na lang vergaderen een uitzondering op het reglement gemaakt en doen de dames ook een gooi naar de titel “Sportploeg van het jaar”. Leuk dat daar een reglement voor bestaat.

Tot slot nog een actie mijnerzijds: “Ook namens vrouwlief Ria wens ik alle lezers een fantastisch Kerstfeest 2019”. Zonder werkdruk.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties