Grave

CDA peilt meningen op weekmarkt

'6 van de 10 Gravenaren wil één gemeente Land van Cuijk'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - 6 op de 10 Gravenaren wil het liefst 'één gemeente Land van Cuijk met kerndemocratie', dat concludeert het CDA Grave naar aanleiding van een peiling op de weekmarkt in de eerste drie weken van augustus. De christendemocraten gingen de straat op om de mening van de inwoners te peilen over samenwerking van de vijf gemeenten binnen het Land van Cuijk.

Directe aanleiding hiervoor was het uitbrengen van het rapport van bureau Berenschot en het advies van procesbegeleider Peter van der Velden en de door de gemeenteraad te nemen besluiten over de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk. Het dringende advies van Van der Velden is om in te zetten op schaalvergroting door één gemeente Land van Cuijk te vormen en met schaalverkleining door zogenoemde 'lokale kerndemocratie'.

Tijdens de rondvraag verzamelde het CDA bijna 100 reacties. Fractievoorzitter Ben Peters: "Opvallend resultaat was dat 2 op de 3 respondenten aangeven voor één gemeente Land van Cuijk met kerndemocratie te zijn. In deze samenwerkingsvorm wordt gebruiktgemaakt van lokale raden binnen één gemeente. Deze lokale raden ontvangen een mandaat om zelf te mogen beslissen over de inrichting van de openbare ruimte en over geld uitgeven aan activiteiten en verenigingen die bijdragen aan de identiteit van de eigen kern."
Op de vraag of de gemeente Grave zelfstandig moest blijven, gaf 38% aan het hier mee eens te zijn. Bijna 59% was het hier mee oneens.

Het CDA Grave bedankt alle inwoners die de tijd hebben genomen met hen in gesprek te gaan voor het delen van hun mening. Het CDA zet de komende weken de inventarisatie over dit thema voort in Escharen, Gassel en Velp. 

|Doorsturen

W.C.EEND

2017-08-21 12:42:25

CDA onderzoekt... Ja natuurlijk, geloof 't zelf. CDA is voorstander van de fusie. Laat het onderzoek door de tegenstanders uitvoeren en de uitslag zal omdraaien. Wij van W.C. Eend adviseren W.C. Eend...

Gravenaar

2017-08-21 12:54:46

Nou ik geloof dat onze inwoners wel degelijk zelf kunnen bepalen hoe de toekomst van onze gemeente eruit komt te zien. Dat heeft een deel ook gedaan bij dit onderzoek van het CDA Grave. Goed dat een politieke partij de moeite neemt om hier werk van te maken!

Cindy

2017-08-22 11:52:27

Goed dat het CDA er in elk geval werk van maakt om op zoek te gaan naar wat het beste is voor de burgers. De afgelopen jaren is bevestigd dat de uitvoering van de grotere zaken beter op een meer regionaal niveau als het Land van Cuijk thuishoort en dat de meest eenvoudige zaken ook beter dicht bij de burger behartigd kunnen worden. Dat kan met zoiets als de genoemde kerndemocratie. De wereld verandert in snel tempo. Daar moet op geschakeld kunnen worden en niet alleen maar ruzie over gemaakt worden. Die tijd hebben we in Grave hopelijk gehad. Prima dat het CDA een eigen zelfstandige afweging wil maken.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?