Grave

SGOG en Ons Welzijn organiseren weer een Broem

50+ Rijvaardigheidsadviesdag gemeente Grave

Door Freddy Klooté

GRAVE - De vier heren zijn door de wol geverfde vrijwilligers met een rijke bestuurservaring ten behoeve van de oudere medemens. Jan van Thiel, Henk Walk en Ger Louwers hebben namens SGOG in samenwerking met Ton Hendriks van Ons Welzijn Regio Noordoost-Brabant de mouwen weer opgestroopt en de handen ineen geslagen om de mobiliteit van de ouderen, hun veiligheid en die van medeweggebruikers te vergroten. Bovendien zorgen zij, samen met Bert Kamp, een gecertificeerd rijinstructeur uit Grave voor een theoretische update. Verkeerstekens als strepen op de weg en verkeersborden veranderen. Het is goed als alle verkeersdeelnemers daarvan op de hoogte zijn.

Henk Walk komt net van een verjaardagsfeestje: “We zaten met achttien personen, voornamelijk ouderen, bij elkaar. Ik noemde Broem en het gesprek kwam direct in de hoogste versnelling. Drie mensen hadden ervan gehoord. Toen ik opmerkte dat ik dat weinig vond, ging het in de overdrive. Ik hoorde opmerkingen van mensen die bang waren om hierdoor hun rijbewijs te verliezen. Anderen zeiden dat ze echt niet met hun zwakheden naar buiten wilden komen. Toen heb ik ze uitgelegd wat Broem precies wil.”

Broem
Jan van Thiel: “Broem staat voor 'Breed overleg ouderen en mobiliteit'. De ANWB, Veilig Verkeer Nederland en het landelijk overleg van ouderenbonden hebben samen deze cursus gemaakt. De provincies en gemeenten subsidiëren deze opfriscursus optimaal, zodat de deelnemers maar 12,50 euro hoeven te betalen. Wie alleen aan het theoretische deel meedoet kan dat zelfs helemaal gratis.”
Henk Walk: “Het is eigenlijk heel simpel. Een gecertificeerd instructeur rijdt in je eigen auto een eind mee. Onderweg kun je voor allerlei verkeerssituaties komen te staan. Iedereen kent dat wel. Na afloop van de rit maakt de instructeur een rapportje op en bespreekt dat met je. Met jou alleen. Dat rapportje verdwijnt daarna in de prullenbak. De bedoeling is dat door dat ritje bepaalde dingen die je misschien lastig vindt, of waarover je wat onzeker bent, opnieuw onder je aandacht worden gebracht. Niet om met een opgeheven vingertje naar je te wijzen, maar voor je eigen veiligheid. Natuurlijk ook voor die van je medeweggebruikers. Je kunt ook zelf met vragen komen.” Jan kent het verhaal van een vrouw die haar zwakke punten aan de instructeur doorgaf. “Dat vind ik pas sterk. Gewoon zeggen dat je over sommige dingen onzeker bent. Of dat je ergens moeite mee hebt. Dat komt toch bij ons allemaal voor.”

Mobiliteit
Er wordt ook aandacht aan de mobiliteit besteed. Ton Hendriks: “Je bent best wel in beweging, als je rijdt. Achteruitkijken, schakelen, met de benen naar en van het gas, remmen, spiegels of opzij kijken. Noem maar op. We doen ook wat aan die bewegingen. Verder is er een ogen- en orentest bij. Niet voor de politie of voor de minister van verkeer, maar voor jezelf. Gewoon om zelf te weten waar je speciaal op moet letten. De gehele opzet is erop gericht dat je zelf op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt. Voor de één kan een stukje onzekerheid worden weggenomen en voor de ander komt er wat meer inzicht en kennis van nieuwe verkeersborden en -regels. Want er is ook een theoretisch deel bij. Iedereen in de gemeente Grave van 50+ kan daar gratis aan meedoen. Gewoon even komen kijken naar wat er veranderd is op de weg. Dat alleen al geeft je toch meer zekerheid.”

Meningen
Ger: “Ik vind het prima dat mensen de mogelijkheden krijgen om hun kennis en vaardigheden nog eens te bekijken. Soms merk je bepaalde dingen die in je rijden zijn geslopen niet eens op. Een kwestie van 'de boel ophalen'.
Henk: “Het is voor veel mensen nog een drempel, hoor. Zou ik dat wel doen? Ze durven vaak gewoon niet. Onzekerheid. Bang dat ze hun rijbewijs kwijtraken. Ze zien dit niet als een dikke kans.”
Jan: “Het is van levensbelang. Je doet er jezelf een plezier mee. En je bent er ook sociaal door. Omdat jij weet hoe je moet rijden breng je een ander niet in gevaar. Het geldt in het bijzonder voor mensen die al een tijdje niet hebben gereden, en dan ineens weer de weg opgaan.”
Ton: “We geven met plezier ondersteuning vanuit Ons Welzijn. We hebben dit altijd bevorderd. Ouderen willen graag zo lang mogelijk mobiel blijven. De cursus is niet voor niets mede door de ouderenorganisaties ontwikkeld.”

Aanmelden
Er is voor deze opfriscursus plaats voor zestig deelnemers. Er zijn informatieblaadjes en een invulformulier uitgereikt via ouderenorganisaties. De commissie denkt dat er nog te veel mensen niet op de hoogte zijn van deze unieke kans. Daarom kunt u bellen voor een informatieblad met aanmeldformulier naar: Jan van Thiel (0486-472134), Ger Louwers (0486-473986) en Henk Walk (0486-472981). U kunt daarbij aangeven of u de informatie per e-mail wil krijgen of dat het via de brievenbus bij u komt.
De theorie-opfris-cursus (voor iedereen 50+ gratis) is woensdag 11 oktober om 14 uur in ’t Dorpshuus in Escharen. Rijvaardigheidsadvies: woensdag 18 oktober vanaf 't Trefpunt in Velp. Nadere informatie hierover en de verwachte deelnemers krijgt u later. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding, welke vóór 21 augustus bij Ger Louwers binnen moet zijn.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?