Grave

2020 - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Twintig-twintig is al meteen flink ingezet. “The Donald” besloot een vijand uit de weg te ruimen. Eitje voor een beetje zakenman. Wat de gevolgen zijn, daar kunnen we het hele jaar nog van nagenieten. Bommetje hier, aanslagje daar. “Hij is begonnen”.

Een bekende kreet voor wie meer dan één kind heeft of in het onderwijs heeft gewerkt. Het is trouwens stil in het onderwijs. En de eerste dag zit er al weer op. Nog niks gehoord over sluitende scholen of klassen zonder leerkracht (ook wel een speeltuin genoemd). Of zouden de financiële cadeautjes voor de leerkrachten ze weer even blij hebben gemaakt. En om na één dag al over werkdruk te spreken daar trapt echt niemand in. Overigens komen er door een verhoging van het salaris echt niet meer leerkrachten bij. Wie wil zich nog voor zijn/haar kop laten slaan als je een kind een voor de ouders te laag advies geeft voor het voortgezet onderwijs?

Twintig-twintig wordt ook het jaar dat we afscheid moeten nemen van onze Britse vrienden. Ze wilden niet meer, of wel, of een beetje, of wel maar dan met allerlei afspraken, of gewoon doei-doei. Ach, het was toch al een vreemd volkje. Wel met Europa meedoen, maar niet met de euro werken. Gewoon stug links blijven rijden ook. Ik vrees dat de volgende zet aan Schotland is.

Nu we het toch over Europa hebben: ook gelezen van de vergaderverhuizingen van Brussel naar Straatsburg? Doen ze al lang natuurlijk, maar de details waren nog niet allemaal bekend. Wel, de geachte Europarlementariërs vergaderen één maal per maand niet in Brussel maar in Straatsburg. Dat vond Frankrijk leuk. Alles moet dan mee verhuizen. De vertegenwoordigers reizen vooral per vliegtuig. Hun chauffeurs rijden vast vooruit om ze In Straatsburg van het vliegtuig af te kunnen halen, om ze naar hun hotel te kunnen brengen. Een woordvoerder legt uit: “Het gaat wel om elektrische of hybride wagens. En het is in het belang van goed financieel beleid”. Eh….oh. De gebouwen in Straatsburg worden 42 dagen per jaar gebruikt als vergaderplaats. Verwarming, bemensing en onderhoud gaat wel het hele jaar door. Overigens maakt het administratief personeel geen deel uit van de maandelijkse heen-en-weer-dienst. Is dat voordelig? Wel, het administratief personeel is gevestigd in Luxemburg. En dat voor slechts 109 miljoen euro per jaar. (Berekend door de Europese Rekenkamer. Waar die zetelt is me niet bekend).

In twintig-twintig is het ook voor de sportwereld weer een jaar om van te kwijlen. EK Voetbal. Met in verschillende landen speelplaatsen. Dan wordt het milieu niet op slechts één plaats vernietigd. De Olympische Spelen van Tokio. Lang leve de luchtvaart. We hebben die weken een weerzien met de hele wereld. Met Graafse Guusje, of toch weer Marhinde? En, meedoen is belangrijker dan winnen. Dus geen losersvlucht meer naar huis. En dan Max nog, en Tom, Matthieu, Dafne, Sifan, Sven, enz.

Een fijn, ontspannen en gezond twintig-twintig toegewenst. Zonder schaamte, want dat fenomeen is nu al faliekant mislukt.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties