Grave

Meer aandacht voor Brabantse geschiedenis in Europees Erfgoedjaar

2018: het jaar van de Zuiderwaterlinie

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE/LANDERD/OSS - De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest benutte van alle Nederlandse waterlinies. De linie loopt van Grave tot Bergen op Zoom, goed voor zo’n 160 kilometer historische rijkdom. In 2018 slaan 25 partners de handen ineen om het prachtig erfgoed nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Ook de gemeenten Grave, Oss en Landerd zijn trotse partners in dit verhaal, en organiseren activiteiten om de linie te promoten.

De Graafse burgemeester Lex Roolvink.

De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting die vijftien Brabantse gemeenten met elkaar verbindt met het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Met vestingsteden zoals Megen, Ravenstein en Grave loopt de Zuiderwaterlinie dwars door de regio.

2018 is het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed, het perfecte tijdstip dus om de Zuiderwaterlinie in de kijker te zetten met allerlei activiteiten. Zo kan je in april naar de vestingstedendagen in Grave, met extra aandacht voor het Beleg van 1647. De stad wil het vestingverleden nog herkenbaarder maken, en stelt daarom een ambitieuze vestingsvisie op waarin cultuurhistorie, wonen, werken en recreëren harmonieus met elkaar samengaan. Ook komen er kunstwerken in het landschap van de Beerse Maas. Daarnaast wordt een restant van de aarden schans bij Lithoijen gemarkeerd met een informatiepaneel en een kanon, en is een groep geïnteresseerde inwoners druk bezig met het vergroten van de kennis en beleving van de Zuiderwaterlinie in Noordoost-Brabant. En dan zijn er natuurlijk nog tal van andere evenementen zoals bijvoorbeeld het Zuiderwaterliniefestival dat jaarlijks veel bezoekers trekt.

'Trots'
“De samenwerking tussen gemeenten, de provincie en de andere partners is niet alleen belangrijk voor het historische erfgoed, maar ook voor landschap, natuur en stedenbouw”, vertelt burgemeester Lex Roolvink van Grave namens de gezamenlijke bestuurders. “Wij zijn trots om in 2018 onze krachten te verenigen om zo de linie het publiek te geven dat ze verdient.”

Ook voor de provincie Noord-Brabant is de Zuiderwaterlinie van groot belang. “Brabant is bezaaid met erfgoed, en bij al dat erfgoed horen verhalen die ons verleden zichtbaar maken en ons verbinden. Dat verleden zit in elk van ons, en dat willen we zichtbaar maken en houden. Dat geldt zeker ook voor de Zuiderwaterlinie, die heel Brabant verbindt met prachtige verhalen”, vertelt Henri Swinkels, gedeputeerde voor Leefbaarheid en Cultuur.

Julius Caesar
Het landschap rond Grave en Ravenstein is lang een stukje buitenland in Brabant geweest. Het behoorde namelijk onder meer tot het Hertogdom van Kleef. Je vindt hier overal overblijfselen van de militaire geschiedenis, van de tijd van Julius Caesar tot aan de Koude Oorlog. En bovenal is hier altijd de Maas, die regelmatig buiten haar oevers treedt. Vandaag wordt in elke gemeente samengewerkt met de bewoners om verschillende elementen weer zichtbaar te maken.

Sommige van de oude verdedigingswerken zijn goed bewaard gebleven, andere zijn omgetoverd tot gerenoveerde pareltjes die het bezoeken waard zijn. Een goed voorbeeld is Kroonwerk Coehoorn. De contouren van het voormalige verdedigingswerk zijn nog goed te zien: er staan struiken precies op de plaats waar vroeger het kroonwerk stond. Voor andere locaties, zoals de Mineursberg en historische landweer in Landerd, worden binnenkort plannen gemaakt.

Meer weten over de Zuiderwaterlinie en de evenementen die plaatsvinden? Op de vernieuwde website www.zuiderwaterlinie.nl staat een schat aan informatie, zoals de verhalen achter de linie en tientallen tips voor een dagje uit in de eigen streek.

De Beerse Overlaat.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties