Grave

130 - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Sjongejonge. Wat een toestanden. Vorige week keek ik weer eens live naar de Tweede Kamer. En dan gaat het over stikstof. Alle deskundige ministers zitten in vak K. De Kamer is tot de tanden toe gewapend. Alsof er een tsunami vanaf de Noordzee op komst is, die binnen enkele dagen ons hele land onder water zal zetten. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat stikstof geen opsteker voor onze gezondheid is. Net zo min als CO2 en fijnstof. Dat is niet iets wat vorige week bij toeval is ontdekt, maar een gevolg van onze jarenlange onbekommerde leefwijze. Het vervelende bij dit soort calamiteiten is, dat wat in decennia is opgebouwd, in honderden studies op allerlei wijzen is beschreven, dan ineens in enkele maanden opgelost moet worden.

Nederland, een onooglijk stipje op de wereldkaart, maar wel met Frenkie en Max, heeft dan altijd die vreemde neiging om voorop te willen lopen. De eerste en de beste te zijn. Nu zijn dat eigenschappen, die in combinatie niet per se tot een geweldig resultaat leiden. Maar ja, ergens in onze genen zitten nog steeds restanten van “de Heersers der Zeeën”. Het land van Cruijff, Gullit, van Basten en van Hanegem. Niet te vergeten ook van de Deltawerken, waarvoor eerst 2300 mensen moesten verdrinken, voordat men er in Den Haag achter kwam, dat er buiten de Randstad ook nog leven was (geweest).

Terug naar de Kamer, waar het inmiddels over de maximumsnelheid op de snelwegen ging. De VVD, door sommige fractievoorzitters de fractie van “Vroemm Vroemm” genoemd, kreeg het zwaar te verduren, omdat zij gezwicht was voor “de linkse kerk”. Wilders diende, niet geheel onverwacht, een motie van wantrouwen in. Een gebaar dat inmiddels belachelijk begint te worden. En dan een debat over 100 of 130 kilometer per uur op de snelwegen. Niet voor de veiligheid. Nee, voor vermindering van de hoeveelheid stikstof. Als ik die discussie niet met eigen ogen had gezien, zou ik het niet geloven. Vrouwlief Ria, die ook had meegekeken, bevestigde dit gebeuren. Oja, en dan is “het nieuwe rijden” ook alleen maar overdag nodig. Als het niet zo’n beschamende vertoning was, zou ik er van in een deuk kunnen liggen.

Laat ze daar in Den Haag nu gewoon eens bij elkaar gaan zitten. Coalitie en oppositie. En dan een plan maken. Gebaseerd op betrouwbare gegevens. Met deskundigen erbij. Een realiseerbaar tijdschema. Misschien dat er dan iets normaals uit komt. Maar ja, coalitie en oppositie bij elkaar zetten. Dat lukt zelfs in gemeenten niet. Daar is het al zover gekomen dat een raadslid van een andere gemeente zich met haar buurgemeente gaat bemoeien. “Rot toch op”, denk ik dan, “zorg dat je je eigen zaakjes op orde hebt”.

En zo gaan we maar door. Met 100 kilometer per uur. En ’s nachts slapen met 130.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties