Grave

11 en 12 september Open Monumentendag in Grave

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Op 11 en 12 september opent Grave haar monumenten weer op de landelijke Open Monumentendag. Belangstellenden kunnen op deze twee dagen een kijkje nemen in de oude gebouwen in Grave en haar kerkdorpen en zo een stukje Graafse historie proeven. (foto's: @Grave_Brabant)

Dit jaar is de titel van het weekend ‘Mijn monument is jouw monument’. Inclusie staat landelijk centraal in het thema, wat inhoudt dat elk type monument mee kan doen, want in elk gebouw hebben mensen gewoond, gewerkt en geleefd. Denk hierbij aan religieus erfgoed (zoals kerken), beladen erfgoed (zoals WOII erfgoed, de kazematten), plekken waar wetten worden gemaakt en uitgevoerd (zoals het historisch gemeentehuis) en plekken van samenkomst waar iedereen gelijk is. Dit thema draagt gastvrijheid en toegankelijkheid uit, heel toepasselijk voor gastvrij Grave. Ook duurzaamheid wordt dit jaar in Grave als thema verbonden aan de Monumentendag met als onderwerp 'zien verduurzamen, doet verduurzamen'.

Duurzaamheid
Grave is een gemeente vol pracht en historie, en herbergt dan ook vele monumenten. Veel van deze monumenten zijn opengesteld voor bezoekers tijdens de Open Monumentendag. Het Comité Open Monumentendag Grave, de organisator van dit monumentenweekend in Grave, heeft een prachtig programma samengesteld. Naast het bewonderen van monumenten kan er ook een stadswandeling langs historisch groen gemaakt worden. Omdat het historisch groen buiten te vinden is, kon zo een 'coronaproof' mogelijk programma opgezet worden. Onder meer een uitgezette ‘groene' wandeling maakt hier deel van uit. Ook zullen er vanuit de Tourist Information wandelingen worden verzorgd. In en rond het historisch stadhuis op de Markt is informatie over het verduurzamen van monumenten beschikbaar.

Opengestelde monumenten
Er zal een aantal grote monumenten opengesteld zijn: diverse kerken (met organist die op gezette tijden speelt), de Gasselse molen, de kazematten bij de Thompsonbrug, Nidum (voorheen het Arsenaal), de Generaal de Bonskazerne (het deel dat wordt herontwikkeld), het Vincentiuskerkje in Oud Velp ('kunst in het kerkje') en het voormalig Kapucijnenklooster in Velp. Ook openen diverse kleinere monumenten hun deuren op 11 en 12 september.

Programma: voor ieder wat wils
Verder kunt u de carillontoren beklimmen om een weids uitzicht tot Nijmegen te bewonderen, u kunt met een (gratis) pontje naar het Kroonwerk Coehoorn, Overasselt en Gassel zodat Grave ook vanaf het water te bewonderen is, een fototentoonstelling bekijken en nog veel meer. Zo zijn de Gildes van Gassel en Grave bijvoorbeeld aanwezig en voeren zij enkele activiteiten uit.

Ook aan kinderen is gedacht. Voor hen is er een speurtocht door Grave uitgezet. Vooraf mogen de kinderen hun eigen knapzak maken om mee te nemen als zij gaan speuren. Na afloop van de speurtocht staat er een leuke verrassing klaar! Ook dingen zij mee naar een prijs. Veel winkels zijn geopend van 12 tot 17 uur. Op www.grave.nl/open-monumentendag staat het gehele programma.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties