Grave

103e wandelvierdaagse van Nijmegen trekt veel bekijks

Door Herman Peters

GRAVE/NIJMEGEN - Wat hebben ze weer genoten. De onafzienbare stoet deelnemers van ruim 44.000 vrouwen en mannen trok vier dagen door de regio rond Nijmegen. Alleen de militairen en de 50 km-lopers komen in Grave en Gassel. Dat zijn op vrijdag 19 juli toch gauw 11.000 mensen. Ook in de Vierdaagse van 2019 verzorgde de schrijver van dit verhaal weer enkele mensen uit Schaijk, volgde de persconferenties en proefde de sfeer in een aantal doorkomstplaatsen waaronder Grave en Nijmegen. Een belevingsverhaal.

Wilma en Betty, neef Wim en Annemarie met haar gevolg, klaar voor het laatste deel op vrijdag. Zittend belangstellend Schaijks publiek.

Wandelen is het mooiste als het niet te heet is en niet veel regent. Nijmegen was dit jaar spekkoper! Onder ideale weersomstandigheden werden de nodige kilometers afgelegd. Vergelijk het weer van 16 tot en met 19 juli maar eens met deze week. Als ik op dinsdag 23 juli zit te schrijven, is het al 30 graden en in de komende dagen gaat de thermometer oplopen naar ruim 36 graden. Het bestuur van de Vierdaagse mag gerust een extra offer brengen om de weergoden te danken.

Kleur
Er komt steeds meer kleur in het wandellegioen. Groepjes dragen speciaal gemaakte shirts of herinneringsteksten. Anderen kleden zich naar 'de dag van'. Inmiddels is de eerste dag uitgegroeid tot de blauwe dag van Elst, de woensdag is sinds jaar en dag roze gekleurd. Op de vrijdag dragen velen allerlei uitmonsteringen. En het werkt: Schaijkse Betty en Wilma droegen op dinsdag een blauwe jurk met een zelf met veel creativiteit gemaakte blauwe hoofdtooi. Amper Nijmegen uit vroeg een Duits tv-station al om een interview. Bij binnenkomst stond Omroep Brabant tv klaar voor een gesprek. Op de laatste dag gingen zij gekleed in een heuse indianentooi. Daar reageerden de toeschouwers uitbundig op en werden ze met indianenkreten naar het eindpunt van de Via Gladiola gedragen. Ons andere duo: Ria en Herma volstonden met de tekst 'Kos Kojer', in navolging van een gerenommeerde carnavalsgroep uit Schaijk. De Vierdaagse organisatie is niet onverdeeld enthousiast over het creatieve dragen van vele uitdossingen, maar laat het oogluikend toe.

Wandelen en verzorgen
Het begint altijd al een tijdje vóór de Vierdaagse. Gaan jullie weer verzorgen? 'Onze' meiden, Ria en Herma liepen dit jaar de dertig kilometer, terwijl Betty (voor de 17e keer) en Wilma (voor de 15e keer) 'gewoon' de 40 lopen. Ria liep voor de 7e keer en Herma voor de 6e keer. Na de overwonnen fysieke problemen van Herma in 2018 liepen zij dit jaar 30 km. Het missen van onze Beerse wandelteefjes (lees: wentel-) en de gezellige doortocht door Cuijk denken zij erover om volgend jaar weer 40 km te lopen. Men is zeer tevreden over de verzorguitrusting en hetgeen wij beschikbaar hebben voor de interne mens. De twee duo's sponsoren en wij zorgen.
Intussen groeit het verhaal, want wij pikken indrukken op verschillende plaatsen langs de route. Ook weten anderen ons te vinden, met name in Beers. Zo was daar onze neef Wim uit Canada. Die heeft ieder jaar wel een verhaal. Dit jaar was op de eerste Vierdaagsedag, zijn verjaardag, zijn 10e kleinkind geboren. Na de Vierdaagse zo snel mogelijk het vliegtuig in, terug naar Canada. Hij liep zijn 9e Vierdaagse. Ook Annemarie met haar gevolg kwam van de warme wandelteefjes snoepen, evenals een viertal vriendinnen van Betty en Wilma en neef Paul met z'n gezin: iedereen is welkom. De Vierdaagse sloten wij; Thijs, Herman en Wim, af in Cuijk op de gezellige Maaskade waar we de meiden behouden vaart wensten richting Nijmegen.

Grave
In Grave trekken vanaf de vroege ochtend de militairen en 50 kilometer-lopers door het stadje. Ik ben een stief kwartiertje gaan kijken; vanaf 8.00 uur moet er weer voluit voorbereid worden op het zorgen in Beers.
Marsleider Sacs had de moeite genomen om in Grave met burgemeester Roolvink de passanten toe te zwaaien. Ook andere gemeenteraadsleden waren aanwezig. Het centrum van Grave was aardig bezet, maar het was niet druk. Daar trekken de kinderen langs de route zich niks van aan: een bord in de hand met versnaperingen voor de lopers, highfives uitdelend. Dat is kenmerkend voor de Vierdaagse: muziek, gezelligheid, applaus, luide aanmoedigingen; de lopers geven highfives of andere cadeautjes aan de kinderen.

Onze meiden omschrijven het deelnemen aan de Vierdaagse als een groot, mooi evenement met heel veel positiviteit. Veel interactie met de toeschouwers. Contacten ontstaan tijdens het lopen... Je spreekt elkaar een heel jaar niet en de draad wordt een jaar later gewoon weer op gepakt in Nijmegen. Het samen wandelen, ontmoeten en luisteren naar de verhalen van andere wandelaars is genieten: 't kos kojer. Daar zijn wij, de sfeerproevers, het ronduit mee eens. En denk erom: “wie wandelt wordt honderd”, op naar de 104e in 2020.

'Sterren' voor één dag bij Omroep Brabant op dinsdag; links Wilma, rechts Betty.

De 't kos kojer-lopers Ria en Herma met verzorgers op dinsdag.

Burgemeester Roolvink begroet een wandelaar, de voorzitter (rechts) van de Nijmeegse Vierdaagse kijkt toe.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties