Gemeenten Grave en Landerd sluiten aan bij Meld Misdaad Anoniem

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE/LANDERD - De gemeenten Grave en Landerd gaan – net als alle andere gemeenten in de regio van het Basisteam Maas en Leijgraaf – samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. De gemeenten tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met het meldpunt (ook wel M genoemd). Zij ontvangen via M aanvullende en relevante signalen over criminaliteit en fraude.

Binnen de regio van het Basisteam Maas en Leijgraaf werken de gemeenten (Boekel, Cuijk, Grave, Landerd, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Boxmeer en Uden), politie, Belastingdienst en Openbaar Ministerie samen tegen ondermijnende criminaliteit. De samenwerking met M vergroot de informatiepositie van de gemeenten en versterkt de integrale aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Deze vorm van onderwereldcriminaliteit maakt bij haar activiteiten gebruik van diensten uit de zogenoemde bovenwereld. Bij M kunnen mensen opvallende zaken volledig anoniem melden over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen.

Campagne
De samenwerkende gemeenten en het meldpunt M zijn begin december 2020 gestart met een online en offline pr-campagne. Het eerste deel van de campagne was gericht op het vergroten van de naamsbekendheid van MMA; het tweede deel (gestart in januari 2021) op het thema drugscriminaliteit.
Burgemeester Lex Roolvink van de gemeente Grave is erg blij met de nieuwe samenwerking: “Een goede informatiepositie is essentieel bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. De samenwerking met Meld Misdaad Anoniem versterkt de gemeentelijke informatiepositie. En als het gaat om de bestrijding van ondermijnende criminaliteit is dat goed nieuws.”

'Écht anoniem'
De Landerdse burgervader Marnix Bakermans over M: “Zorgen voor een veiligere omgeving kunnen we alleen samen. Want samen zijn we de ogen en oren van de samenleving. Inwoners kunnen helpen door verdachte zaken te melden. Het is goed dat mensen weten dat anoniem melden bij M. ook écht anoniem is”.

Vangnet
M is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij M komen anonieme meldingen binnen over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Marc Janssen, woordvoerder van M: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid
M is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8 tot 22 uur en in weekenden en op feestdagen van 9 tot 17 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties