Vrijdag 16 maart presentatie Schrijven als tweede natuur in Schouwburg Cuijk

De Kneep: nieuw regionaal taalbolwerk met boek als blikvanger

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LAND VAN CUIJK/MAASDUINEN — Een regionaal Boekenbal op vrijdag 16 maart in Schouwburg Cuijk, een speciaal boek geschreven door regioschrijvers, samenwer-kingsverbanden met BiblioPlus, Schouwburg Cuijk en Cultureel Centrum De Weijer, scholenworkshops, het komt allemaal uit de koker van De Kneep. Een regionale stichting die taaluitingen in de breedste zin des woords wil stimuleren.

Enkele initiatiefnemers van De Kneep zijn (vlnr) Gerard Zeegers, Marco van de Plasse, Geurt Franzen en Peter Verdijk.

De kiem voor De Kneep werd eind 2016 gelegd in de Boxmeerse bibliotheek waar enkele taalliefhebbers op initiatief van schrijver, dichter en theatermaker Marco van der Plasse bijeenkwamen. 'Hoe kunnen we meer aandacht besteden aan de regionale schrijver en aan taal in het algemeen', was de casus. De bedoeling was om tijdens de Boekenweek van afgelopen maart al met een project naar buiten te komen. Dat lukte niet. Wel was er vervolgens alle tijd om verdere plannen uit te broeden.

Uiteindelijk zag ruim een half jaar terug De Kneep (de kneep is het 'scharnier' van een gebonden boek) het levenslicht. Boxmerenaar Peter Verdijk, oud-directeur van Stichting Actief en fervent muziekliefhebber, heeft bij De Kneep de voorzittershamer in handen. "We willen op allerlei gebied aandacht gaan geven aan taal," zegt Verdijk. "We zetten eerst het regionale Boekenbal goed op poten. Daarna willen we breder aan de slag met bijvoorbeeld taalworkshops in samenwerking met scholen. Voor regionale schrijvers willen we wat gaan betekenen met cursussen. Dat BiblioPlus en De Kneep elkaar hebben gevonden is daarom niet gek."

Ook Schouwburg Cuijk en De Weijer in Boxmeer willen graag participeren.
De Kneep beperkt zich nu nog tot het Land van Cuijk. Maar het is volgens Verdijk zeker niet uitgesloten dat omliggende gemeenten als Gennep en Venray erbij worden betrokken. "De contacten zijn er al. Maar we willen het eerst hier goed voor elkaar hebben.”

Natuur
De blikvanger van het eerste De Kneepfestival wordt het boek waaraan een kleine veertig regionale schrijvers hun bijdrage aan leveren. Ze beten hun tanden stuk op het thema na-tuur, Een speciale commissie, met enkele schrijvers aan boord, is daarmee aan de slag gegaan. In de brief aan schrijvers wordt benadrukt dat ook scribenten uit Maasduinen aan mogen schuiven.

Het thema van het regionale Boekenweekboek is natuur. Op dat vlak volgt De Kneep de nationale Boekenweek, waarbij natuur eveneens het hoofditem is. 'Het moet een staal-kaart zijn van regio-schrijvers en -schrijfsters die een breed scala weergeven van stijlen en benaderingswijzen van het onderwerp natuur', laat Willem van Beek weten. De Boxmerenaar voert de vierkoppige redactie aan die het eerste De Kneepboek met als titel Schrijven als tweede natuur samenstelt en vormgeeft. Het boek bevat een breed palet aan verhalen, gedichten en columns.

Podia
De Kneep maakt 16 maart in Schouwburg Cuijk gebruik van drie podia. Daarop vinden uiteenlopende voordrachten plaats die natuurlijk alles met taal hebben te maken. Daarna wordt het boek Schrijven als tweede natuur gepresenteerd. Het boek is die avond te koop (12,95 euro) in de schouwburg. De avond wordt vervolgens verder ingevuld met onder meer muziek van de Hello Goodbye Band. Aan de precieze invulling van het programma wordt nog gewerkt.
De vijf Land van Cuijkse gemeenten omarmen het initiatief van De Kneep en hebben toe-gezegd het nieuwe taalbolwerk financieel een steuntje in de rug te geven.

Meer info: www.DeKneep.nl.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties