Frenkie de Jong blijft bescheiden over rol bij wederopbouw Oranje

Door Rik Snuiverink

Als we de voetbal voorspellingen moeten geloven is Frenkie de Jong één van de grootste talenten die er op dit moment op de voetbalvelden rondloopt. De Ajax-middenvelder maakte al veel indruk tijdens zijn wedstrijden in de Eredivisie en zou ook in de belangstelling staan van onder meer FC Barcelona.

Ook over zijn rol in Oranje zijn de verwachtingen hoog gespannen. De Jong maakte, als invaller tegen Peru een prima debuut in het Nederlands elftal. En ook zijn debuut als basisspeler van Oranje was uitstekend. Hoewel de wedstrijd tegen wereldkampioen Frankrijk met 2-1 werd verloren, liet De Jong zien dat hij niet onder de indruk was van alle wereldtoppers om hem heen.

Zelf was hij vooral vereerd door zijn selectie voor het Nederlands elftal en ziet hij zijn eerste wedstrijdminuten vooral als heel leer zijn. “Voor mij zijn tegenstanders als Frankrijk en Peru in elk geval heel erg leerzaam. Dit zijn wedstrijden op een hoger niveau dan bij Ajax. Dat is goed voor mij. Daar leer ik van”, zei de middenvelder van Ajax tegen de verslaggever van de NOS.

“Ik speel gewoon hetzelfde als bij Ajax, want daarom heeft de trainer mij heeft opgeroepen.” Sprak hij nuchter na afloop van de wedstrijd tegen de Fransen. “Het is mooi om die complimenten te ontvangen, maar ik weet ook dat er ook momenten gaan komen dat ik veel kritiek ga krijgen. Dan vinden ze misschien dat ik te lang met de bal blijft lopen. Dat hoort er nou eenmaal bij”, sloot hij het interview bescheiden af.

De natuurlijk opvolger van Sneijder?
Het is wellicht nog een beetje te vroeg, maar door veel Oranjefans wordt De Jong gezien als de natuurlijke opvolger van Wesley Sneijder. Voetbal-analytici en trainers zijn verschillen echter van mening of De Jong wel een aanvallende middenvelder is, of dat hij beter tot zijn recht komt in een verdedigende rol.

Voormalig Ajax-trainer Peter Bosz: “Als ik naar de Jong kijk, dan zie ik een nummer 6. Net zoals bijvoorbeeld Schöne. Maar hij is allround. Hij kan ook op 8 of 10 spelen. Zijn kwaliteiten staan natuurlijk buiten kijf. Het is het grootste talent wat op dit moment op de Nederlandse velden rondloopt.”

Dick Advocaat vindt dat De Jong meer tot zijn recht komt als hij speelt als aanvallend ingestelde middenvelder. “Een verdedigende middenvelder moet zo snel mogelijk het spel naar voren verplaatsen en zo min mogelijk met de bal lopen. Frenkie de Jong dribbelt graag en komt het beste tot zijn recht als hij de vrijheid krijgt om zijn acties te maken.”

Voetbal analist Kenneth Perez (voormalig AZ-, FC Twente- en Ajax-speler) ziet dat toch anders: “Het is een echte verdedigende middenvelder. De klasse druipt van hem af. Als hij nog beter zijn momenten kiest wordt hij van wereldklasse. Voor de rol van aanvallende middenvelder heeft hij nog niet genoeg scorend vermogen. Ik zie De Jong meer als de man van de voor-actie.”

Of De Jong echt de opvolger van de inmiddels gestopte Wesley Sneijder wordt is nog even afwachten, maar dat hem een gouden toekomst wacht, lijkt zeker.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties