Contouren van fietsbrug Katwijk-Mook worden zichtbaar

Door Annelies Graafsma

REGIO - De fietsbrug tussen Katwijk en Mook ligt klaar voor verdere afwerking. Vorige week zaterdag is de hoofdoverspanning geplaatst; een precisieklus omdat de brug op de millimeter nauwkeurig op de uitsparingen boven de bouten moest komen. In september wordt de fietsbrug in gebruik genomen.

Wie het ponton, met daarop de hoofdoverspanning zag varen, heeft zijn hart vastgehouden. Joop Hardeman, projectmanager van dit 19 miljoen kostende project: "We hebben veel publiciteit gekregen door de problemen met de doorvaart bij het Maaswaalkanaal en de Graafse brug in Nijmegen. De marges waren krap, dat wisten we van te voren. Misschien hebben mensen gezien dat we vooruit en dan weer achteruit moesten varen. Toen we vast dreigden te lopen zijn we terug gegaan naar de sluis van Weurt. Bij Grave is de stuw in de Maas iets lager gezet, waardoor het peil in de Maas en in het Maas-Waalkanaal zestien centimeter zakte. Ook werd er water in de pontons gelaten waardoor het geheel lager kwam te liggen. Dat scheelde ook nog eens een halve meter. Uiteindelijk lagen we diep genoeg om onder de brug door te komen." De brug zelf bestaat uit drie gedeelten. Aan beide zijden van de Maas is een betonnen aanbrug gebouwd. De 145 meter lange, 6 meter brede, stalen hoofdoverspanning is het gedeelte dat deze twee aanbruggen met elkaar verbindt. Dit gevaarte alleen weegt al 460 ton. Het inhijsen van de hoofdoverspanning van de fietsbrug werd door een handjevol mensen aan beide kanten van de Maas gevolgd. Vanwege de coronacrisis was gevraagd thuis te blijven en via een livestream de werkzaamheden te volgen. “De bubbels”, in een speciaal daarvoor gemaakt glas met inscriptie, moesten de ‘genodigden’ zelf thuis inschenken.

De fietsbrug vormt een belangrijke schakel in het Maas-Waalpad, een snelfietsroute tussen het Land van Cuijk en Nijmegen. Maar de nieuwe fietsbrug is ook toeristisch interessant. Fietsers hoeven straks niet langer via de het fietspad naast de snelweg, met de oorverdovende herrie van voortdurend voorbijrazende auto’s en vrachtwagens, naar de overkant. Het Rijk van Nijmegen met de heuvels van Groesbeek en Berg en Dal is nu ook voor de recreatieve fietser op een aantrekkelijke manier ontsloten.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties