Commissaris van de Koning Wim van de Donk: 'Laat kinderboeken zwerven'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Vrijdag hebben commissaris van de Koning Wim van de Donk en de kinderen van basisschool Het Rondeel uit ‘s-Hertogenbosch in het kader van de Kinderzwerfboek Provincie Estafette vele kinderboeken laten zwerven. Van de Donk vindt dat alle kinderen leuke boeken moeten kunnen lezen. Hij riep iedereen in zijn provincie op om ook in de kast te kijken en kinderboeken te laten zwerven. “Ik vind Kinderzwerfboek een geweldig initiatief. Lezen is leuk en je kunt je fantasie gebruiken. De school speelt daarbij een belangrijke rol. Boeken en lezen zijn belangrijk en wat is er nu leuker om het favoriete boek van een ander te lezen en dan erover te praten?"

Nog steeds verlaat meer dan 10% van de kinderen de basisschool met een taalachterstand. Eén van de oorzaken van een taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen. In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk. Kinderen die 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Wat de kans op een goede toekomst aanzienlijk vergroot. Eerder dit jaar ontving Kinderzwerfboek daarom een bijdrage van de VriendenLoterij zodat meer kinderen leuke boeken kunnen lezen.

Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, is in april 2019 de Provincie Estafette gestart in Drenthe. De komende twee jaar zal Kinderzwerfboek alle provincies bezoeken. De commissaris van de Koning van de betreffende provincie zal samen met Kinderzwerfboek iedereen in de provincie oproepen om boeken uit zwerven te sturen. Van de Donk droeg vrijdag het spreekwoordelijke stokje/boekje over aan zijn collega in Groningen, commissaris van de Koning René Paas.

'Laat ook boeken zwerven'
Doe mee en laat je kinderboeken zwerven op een zelfgekozen plek of in een van de 285 KinderzwerfboekStations in de provincie Noord-Brabant. Deze vind je bij onder meer scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Je kan hier een leuk boek uitzoeken om zelf te lezen. Ook kan je hier jouw gelezen boeken brengen zodat een ander kind ze kan lezen. Plak dan eerst een zwerfsticker op de boeken. Kijk voor het aanvragen van stickers of het zoeken van een Station op www.kinderzwerfboek.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties