'Asbest hoort in de milieustraat, niet in de natuur'

Campagne om dumpen van asbest te stoppen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Asbest hoort in de milieustraat, niet in de Brabantse natuur. Met deze boodschap is de provincie een campagne gestart om het dumpen van asbest te stoppen. Niet alleen omdat het de natuur ontsiert, maar ook omdat het gevaarlijk kan zijn en het heel duur is om de asbestdumpingen op te ruimen.

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Door ze te binden met cement, karton, lijm of gips, ontstaat een oersterk materiaal. Het is slijtvast, isolerend, brandwerend én goedkoop. Tot in de jaren negentig werd asbest dan ook volop verwerkt in woningen. Zoals in (golfplaten) daken, vensterbanken, verwarmingsbuizen en kachelpijpen. Maar ook in kachels, vloerzeil, open haarden en warmhoudplaatjes van voor 1994 kan asbest zitten. Na die tijd werden alle toepassingen van asbest verboden. Als asbesthoudend materiaal is aangetast of beschadigd, komen de asbestvezels vrij. Het inademen van deze vezels kan slecht zijn voor de gezondheid.

Eerst naar de gemeente
Gaat u verbouwen en hebt u daarbij ook asbestafval, bijvoorbeeld een golfplaten dak? Neem dan eerst contact op met uw gemeente. Soms moet u eerst een sloopmelding of asbestmelding doen. In de meeste gemeenten mag u tot 35 m3 asbestplaten – goed verpakt in plastic – gratis inleveren.

Hebt u een grotere hoeveelheid asbesthoudend materiaal? Dan mag u dit niet zelf verwijderen, maar moet u daarvoor een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Kijk voor u begint met slopen daarom op de website van uw gemeente voor alle informatie over het verwijderen en inleveren van asbestafval.

Campagne
Het inleveren van asbest kan over het algemeen dus gewoon gratis bij de milieustraat. Wie het in de natuur dumpt, ontsiert de omgeving. Daar komt bij dat het opruimen van asbestafval ruim € 1.500,-- per keer kost. Kosten die we als Brabanders uiteindelijk allemaal samen betalen.

Gratis BuitenBeter-app
Komt u tijdens een boswandeling asbest tegen? Meld dit dan. Dat kan bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Download de app, maak een foto van het gedumpte afval en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-681 28 21). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Meer weten? Kijk op www.brabant.nl/asbest

De publiekscampagne tegen asbestdumping wordt ondersteund door Samen Sterk in Brabant.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties