Bewoners vergroenen voortuinen in Land van Cuijk

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LAND VAN CUIJK - Op 9 en 16 oktober hebben inwoners van de Ganzenroer (Sint Hubert) en de Pieter Molijnstraat (Boxmeer) hun voortuinen groener gemaakt. Zij zijn hierbij geholpen door de gemeenten in het Land van Cuijk, waterschap Aa en Maas en woningcorporatie Mooiland en Sociom. (foto's: Jeff Meijs en Susan Claessens) 

In totaal 25 inwoners werkten hieraan mee om de buurt groener en gezelliger te maken. "In een groene tuin is meer ruimte voor natuur (denk aan vogels en insecten) en loopt regenwater sneller en beter weg. Bovendien zorgt groen in de zomer ook voor minder hitte. Door het extremere weer is het ook heel belangrijk dat we beter op droogte, wateroverlast en hitte zijn voorbereid. Een groene tuin helpt daarbij. Allemaal voordelen van een groene(re) voortuin. Inwoners vonden het daarbij ook erg gezellig om samen met hun straatgenoten aan de slag te gaan. Ze hielpen elkaar en wisselden ideeën uit. Een mooie bijkomstigheid", laat de organisatie van de tuinvergroeningsactie weten.

Medewerkers en bestuurders van de gemeenten in het Land van Cuijk, waterschap Aa en Maas, woningcorporatie Mooiland en Sociom hielpen de bewoners bij deze tuinvergroeningsactie. Dat zorgde voor extra handjes. Ook een lokale hovenier hielp mee. Zo werden de juiste adviezen gegeven over inrichting van de tuinen en welke planten het beste gepoot konden worden. Er was een aanhangwagen (voor het afvoeren van tegels en tuinafval), koffie en thee en een heerlijke afsluitende lunch. Na afloop van het werk kletsten buurtbewoners gezellig na en bewonderden ze elkaars tuinen.

Ook jouw straat vergroenen?
De organisatie van deze tuinvergroeningsactie is zo enthousiast, dat zij graag in het voor- en najaar van 2022 meer straten in het Land van Cuijk willen helpen om voortuinen te vergroenen. "Wil jij samen met je straatgenoten ook aan de slag? Trommel dan je straatgenoten op en meld je aan met een enthousiast bericht of plan op www.fijninbrabant.nl/landvancuijk. De organisatie neemt daarna contact met jullie op."

De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis werken samen met waterschap Aa en Maas, Mooiland en Sociom om het Land van Cuijk klimaatbestendiger te maken. Doel is om in de toekomst beter opgewassen te zijn tegen wateroverlast, droogte en hitte. "Dit doen we onder andere door het vergroenen van (voor)tuinen, bedrijventerreinen en schoolpleinen."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties