Denktank met veertig historici betrokken bij nieuw project

Bevrijdingsmuseum bouwt aan 'historische' Nederlands-Duitse storyline

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GROESBEEK - In het kader van de modernisering van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek wordt de vaste tentoonstelling compleet vernieuwd. Het is voor het eerst dat een WO2-museum vakexperts uit twee landen (Nederland en Duitsland) bij elkaar bracht om de gezamenlijke geschiedenis van de twintigste eeuw onder de loep te nemen. Deze geschiedenis wordt vervolgens in een museale verhaallijn voor een permanente tentoonstelling uitgewerkt. In de afgelopen zes maanden hebben circa veertig historici van toonaangevende organisaties uit de buurlanden samengewerkt in dit voor Nederlandse en Duitse begrippen unieke project.

Bij deze internationale samenwerking zijn vijf musea, drie universiteiten, twee onderzoeksinstituten en de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge betrokken. Het resultaat is een grensoverschrijdend en Europees perspectief over oorlog, vrijheid, internationale samenwerking en de actualiteit rond vrijheid en rechtsstaat. “Het sterkt ons historisch bewustzijn als we deze geschiedenis van de zogeheten 'lange twintigste eeuw' niet louter door de eigen bril zien, maar juist ook vanuit de grensoverstijgende en Europese context”, vindt Wiel Lenders, directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

'Bewustwording'
Na een halfjaar van intensief onderzoek en uitwisseling door het vaste consortium van historici uit beide landen, werd onlangs het resultaat tijdens een congresdag in het Limburgse Ottersum voorgelegd aan een grote groep experts uit de vakwereld en de wetenschap. Prof. Dr. Frank van Vree (NIOD) prijst de dialoog tussen de historici uit beide landen: “De gevoeligheden over bepaalde onderwerpen en de nationaal ingekleurde blik worden pas duidelijk als je met elkaar aan tafel zit. Inhoudelijk hebben wij elkaar heel veel te vertellen. Deze vorm van kennisdeling levert bijzonder veel op als het gaat om nieuwe inzichten en historische bewustwording.”
Ook de Duitse historicus en museoloog Dr. Ralph Trost vindt het uitermate inspirerend om mee te werken aan de nieuwe koers van het museum: “Een groot en breed publiek zal de komende decennia kunnen profiteren van een nieuwe en boeiende kijk op de geschiedenis, in een museum dat bovendien authenticiteit en beleving centraal zal stellen.”

Museumexpositie
In de tweede helft van dit jaar gaat het team van het Bevrijdingsmuseum de museale vertaling van de nieuwe storyline ‘Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen’ verder uitwerken. Het netwerk van historici zal ook tijdens deze ontwikkelingsfase regelmatig worden geraadpleegd, naast de vakmensen uit de museumwereld, het onderwijs en het cultuurtoerisme.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties