ANV Raamvallei looft prijs uit voor beste insectenhotel

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - De insecten die bloemen en gewassen bestuiven, hebben huisvesting nodig. De Agrarische Natuurvereniging (ANV) Raamvallei wil meer overlevingsmogelijkheden creëren voor deze belangrijke groep. Daarom looft de vereniging mooie prijze uit voor de beste insectenhotels. De uiteindelijke winnaar is de natuur, want de biotoop in het gebied wordt completer. 

Door het plaatsen van een insectenhotel help je de natuur een handje en help je mee om het ecosysteem op natuurlijke wijze in stand te houden. Daarnaast heb je er zelf ook profijt van. De insecten helpen je namelijk ongedierte in de tuin te bestrijden, zoals bladluizen, rupsen en huisvliegen. Verder worden de gewassen in je tuin worden goed bestoven, zodat je oogst zal toenemen. Tot slot is het leuk om het gedrag van insecten te bestuderen. Je kunt jouw kennis op een leuke manier met je kinderen delen.

Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De eerste plek krijgt 150 euro, de tweede plek 75 euro en de derde plek 35 euro. Verder zijn er nog andere leuke prijzen: Playgo Natuur onderzoekset en Het bijzondere beestjes boek. Een jury beoordeelt de insectenhotels op functionaliteit en originaliteit. Foto’s kunnen tot 15 september gemaild worden naar info@raamvallei.nl onder vermelding van de plaats van het hotel en naam en telefoonnummer. In oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. De foto’s zullen ook doorgestuurd worden naar Colllectief ANB Oost-Brabant. Onder de inzenders van
alle ANV’s Oost-Brabant zal ook nog een winnaar gekozen worden in oktober.

Creatief aan de slag
Op internet kun je verschillende voorbeelden vinden van insectenhotels en de voorwaarden waaraan het moet voldoen. Zeer belangrijk is dat de gaatjes in hard hout worden geboord. Zacht hout geeft rafels en daar kunnen de bijen niet in of uit. Belangrijk bij de beoordeling door de jury, is de functionaliteit voor de insecten. Zoals gladde gangen in hard hout, bamboestokjes die open zijn, riet van voldoende dikte etc. Een mooi decoratief ‘hotel’ wat niet bruikbaar is voor insecten, is niet wenselijk. Het gaat er ook niet om hoe groot het hotel is. Een klein functioneel hotel heeft immers meer effect. Laat vooral je creativiteit het insectenhotel vormgeven, zodat er nog meer diversiteit ontstaat.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties