5 Tips tegen wespenoverlast

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Wespen zijn nuttige beestjes, want ze smullen van muggen, vliegen en andere plaaginsecten. Van zoetigheid en vlees houden ze ook en dat vinden ze vaak in de buurt van mensen. Milieu Centraal zet 5 tips op een rij tegen wespenoverlast.

Tip 1: Bied ze elders een buffet
Lok wespen naar een andere plek met iets dat ze lekker vinden, bijvoorbeeld rottend fruit. Als ze daar genoeg te smullen vinden, zullen ze minder snel naar ander lekkers zoeken. Zorg wel dat er voldoende afstand is van de plek waar je zelf zit of eet. Wespen komen af op zoetigheid en vlees, maar ze vermijden geuren zoals kruidnagel, citroengras, rozemarijn en munt. Combineer het buffet elders dus met een geurig kruidentuintje op je terras of balkon.

Tip 2: Toch een wesp? Blijf rustig
Doe zo kalm mogelijk en maak geen snelle slaande bewegingen als er een wesp rondvliegt. Wespen zien snelle bewegingen beter dan trage. Sla dus nooit zomaar naar een wesp en zet het ook niet meteen op een lopen wanneer je een wesp ziet of hoort. Kalm blijven zorgt er meestal voor dat de wespen vanzelf afdruipen. Echt raak slaan werkt zelfs averechts want doodgeslagen wespen verspreiden een alarmstof waar andere wespen op afkomen. Gebruik kinderbekers met een deksel, dek eten af, ruim het snel op en laat geen afval slingeren. Pas op met het drinken van fris en bier uit blikjes. Wespen kunnen daar induiken en ongemerkt giet je hem met een slok mee naar binnen.

Tip 3: Houd ze op afstand
Om te voorkomen dat wespen je huis binnenkomen, kun je horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen hangen. Gebruik buiten een afdekkap over fruit en ander eten. Je kunt beter geen kleren in felle kleuren dragen. Wespen kunnen agressief reageren op felle tinten, terwijl zachte kleurtinten hen niet zo sterk prikkelen. Wespen reageren ook vaak fel op sterke geuren. Dus ook een sterk ruikend parfum kan je beter achterwege laten.

Tip 4: Nep-nest
Wespen vermijden nesten van andere wespen en blijven ook op afstand (tot wel 6 meter) van een nep-nest. Je kunt zelf een nest namaken of een nep-nest kopen. Dit is wel een tip voor volgend jaar: een nep-nest heeft het meest effect als je het vroeg in het seizoen ophangt wanneer de jonge koningin een nieuwe plek zoekt om haar kolonie te stichten.

Tip 5: Geen BIJvangst met bier
Wespen zijn nuttige dieren en je hebt er maar korte tijd last van. Helpen bovenstaande tips jou niet voldoende en blijven ze rond zoemen? Dan kun je een wespenval kopen of zelf maken van een lege plastic fles. Knip de hals eraf, zet die er omgekeerd weer op en giet er een paar centimeter bier met limonade in. Wespen vliegen de val in en verdrinken. Gebruik niet alleen zoetigheid, want daarmee lok je ook bijen in de val en dat wil je niet. Bijen zijn belangrijk voor de natuur en ons voedsel en laten mensen meestal met rust. Bijen houden niet van alcohol, dus doe wat bier in de val om te voorkomen dat je bijen vangt. Pas wel op: een wespenval trekt wespen aan, zet de val dus op voldoende afstand van je terras.

Kijk ook op www.milieucentraal.nl/wespen

|Doorsturen

Maria van Dijk

2019-08-26 12:54:15

Prima stukje met nuttige tips.

Ik wil wel even attenderen op de look alikes van wespen.

Zoals zweefvliegen en hommels die anders leven en niet steken.

Die komen alleen op de kleuren en geuren van bloemen af.

Net als wespen. Maar wespen zijn dus wel aggressief en steken.

De mannen zijn na de bevruchting niet meer nodig en worden het huis uit gezet. Sterven een eenzame hongerdood.

Doordat er in de zomer steeds minder voedsel is - en dat geldt dus ook bij minder aanplant en het verwijderen van bomen en struiken met bloeiende bloemen.

Gebruik van gif is een slechte aanpak, maar bij een plaag zijn het ziekteverspreiders. Dus is het wel heel dubbel.

Misschien is het goed om daar een programma voor op te zetten voordat er een plaag is. Nu is het beleid gericht op "als er een plaag is" en dan is het al te laat.

Een verbod op gif alleen is niet voldoende.

Verder weet ik het ook niet. Ik kan wel meer schrijven, maar dat wordt dan juist weer fout opgepakt. Terwijl het voorkomen van plagen door rondzwervend vuil en overmatige verwijdering van struiken en bomen ook overlast van wespen en wantsen is ontstaan.

Maria van Dijk

2019-08-26 12:59:34

Opmerking over vorige stukje.

Het voorgaande stukje is snel getypt, maar kost ook tijd.

Terwijl het voorkomen (hier is bedoeld: vermijden) van plagen door rondzwervend vuil en overmatige verwijdering van struiken en bomen ook overlast van wespen en wantsen is ontstaan.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties