17.000 zorgmedewerkers besmet met corona

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Het coronavirus is tot nu toe vastgesteld bij 16.973 mensen die werken in de zorg, zo meldt het RIVM. 529 zorgmedewerkers zijn opgenomen in een ziekenhuis, 11 mensen die in de zorg werken zijn sinds het begin van de corona-uitbraak overleden. Het RIVM benadrukt dat het niet bekend is en ook niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus op hun werk hebben opgelopen of daarbuiten.

De overleden zorgmedewerkers waren tussen de 45 en 69 jaar. Van zeven van hen is bekend dat zij gezondheidsproblemen hadden, van twee overleden medewerkers is dit nog niet bekend.

NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, betreurt de nieuwe cijfers en leeft mee met de families en nabestaanden van de overledenen. Stella Salden, voorzitter NU’91: “We wisten eerder al dat er 9 zorgprofessionals waren overleden. Het is verdrietig om te zien dat dit aantal nog steeds stijgt. Dat is extra triest vanwege het feit dat deze mensen altijd klaar hebben gestaan om de strijd tegen het virus aan te gaan. We hebben dergelijke getallen rondom overlijdens en besmettingen van zorgprofessionals door een virus nog nooit in dergelijke mate meegemaakt.”

Cijfers wereldwijd
Wereldwijd overleden inmiddels al meer dan 600 verpleegkundigen. ICN, de internationale organisatie van verpleegkundigen, riep vorige week al op om de cijfers openbaar te maken. Howard Catton, CEO van ICN: “Al weken vragen wij om data over besmettingen en sterfte van verpleegkundigen te verzamelen. We hebben een centrale database nodig met alle cijfers rondom COVID-19 in relatie tot zorgmedewerkers. Zonder die cijfers weten we niet wat de daadwerkelijke effecten zijn van het virus, waardoor we dus minder in staat zijn om andere pandemieën in de toekomst te bestrijden. Een baan in de zorg lijkt op dit moment het meest gevaarlijke beroep ter wereld. Met deze cijfers zijn we nog beter in staat om te anticiperen op de situatie en zo onze zorgprofessionals te beschermen.”

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties