Rechtspraak toen en nu: ontmoeting in het Bossche Paleis van Justitie

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

'S-HERTOGENBOSCH - Altijd al willen weten hoe het er vroeger aan toe ging in de rechtszaal? Ben je benieuwd hoe de straffen door de jaren heen zijn veranderd? Hoe streng waren ze vroeger voor minderjarige verdachten en had je toen ook al tbs? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord in het Paleis van Justitie in ’s-Hertogenbosch op vrijdagmiddag 27 september. In het kader van de Week van de Rechtspraak organiseren de rechtbank Oost-Brabant, het gerechtshof 's-Hertogenbosch en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) een interactieve middag over de rechtspraak toen en nu.

Tijdens de bijeenkomst duiken de deelnemers in een aantal oude uitspraken uit de archieven van het BHIC om zo meer te leren over de rechtspraak van vroeger. Je krijgt een inkijkje in de manier van oordelen van eeuwen geleden. Hoe hoog waren de straffen, hoe kwamen rechters tot hun oordeel? Maakten ze onderscheid in de straffen voor mannen en vrouwen, jongeren en volwassenen? Twee rechters haken aan op deze verhalen en vertellen over de rechtspraak van nu. Je kunt hen ook allerlei vragen stellen.

Week van de Rechtspraak
De bijeenkomst op 27 september wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Rechtspraak. Dit is jaarlijks in september, nu van maandag 23 tot en met vrijdag 27 september. Tijdens deze week houden alle rechtbanken en gerechtshoven in heel het land allerlei activiteiten om mensen meer te laten weten over hoe de rechtspraak in Nederland eraan toe gaat.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst door een mail te sturen aan voorlichting.hof.shertogenbosch@rechtspraak.nl, onder vermelding van ‘Week van de Rechtspraak’, en daarbij aan te geven of je alleen komt of met anderen. Zzet dan ook hun namen in je aanmelding erbij. Vervolgens ontvang je een bericht met alle praktische informatie over deze middag. Er zijn maximaal honderd plaatsen beschikbaar.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties