Prikkelarm kermisuurtje in Berghem

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

BERGHEM - Veel ouders die de kermis bezoeken met hun baby’s, kleuters, peuters en kinderen met een beperking willen maar één ding: iets minder prikkels. Muziek die wat zachter staat, gedimde lichten zonder continu oehlala en alweer-een-winnaar om zich heen te horen. “Onze kinderen kunnen dat niet zo goed handelen. Terwijl we wél heel graag willen genieten van de kermis”, zo vertelt een ouder die met dit initiatief bij Berghem Events aanklopte. Op kermiszondag 14 juli gaat daarom voor het eerst in de geschiedenis het prikkelarme kermisuurtje van start. Van 12.30 tot 14.00 uur - iets langer dan een uur dus - is de muziek alleen op de achtergrond te horen, zijn er geen felle lichten te bekennen, draaien attracties een tikje langzamer en bewaren de welbekende jingles voor later. “Zodat de kermis voor even écht van iedereen is”, vult de organisatie aan. 

“We hebben de vraag naar een prikkelarme kermis vorig jaar ook al gekregen”, vertelt Berghem Events organisator Dennis van Rooij. “Meerdere keren zelfs.” Daarom is er nu een groep enthousiastelingen die ervoor heeft gezorgd dat er dit jaar voor het eerst een prikkelarm kermisuurtje is. In die groep zitten ouders van jonge kinderen of van kinderen die een beperking hebben zoals autisme of ADHD. Maar ook professionals zoals ergotherapeuten die precies weten wat wel en niet goed is voor deze groep kinderen. Een heel gemêleerde groep dus. “Het is fijn om te merken dat het zo gewaardeerd wordt.”

Wat houdt het prikkelarme kermisuurtje in? En voor wie is het precies bedoeld? Want nog nooit eerder heeft er zoiets plaatsgevonden in de gemeente Oss. “De kermis is dan even voor iedereen”, zegt Van Rooij vastberaden. “Het is dus niet zo dat alleen gezinnen met kleine kids en kinderen met een beperking welkom zijn. Iedereen mag komen om dit bijzondere uur zelf te beleven. Graag zelfs, want alleen dan kunnen we het vaker organiseren. En het is ook wel lekker toch om even rustig op het terras te zitten’, antwoordt Van Rooij lachend op de vraag of er ook nog andere dingen te doen zijn. Eetkramen, bars en het terras zijn gewoon open.” Bezoekers van het prikkelarme kermisuur mogen verwachten dat de muziek zacht staat, er geen harde geluiden te horen zijn en ook de felle lichten even uitgezet worden. Bovendien wordt er op de snelheden van de attracties gelet. “De Polyp – ook wel bekend als de Spin of Octopus en ieder jaar weer een favoriet bij de kids – draait bijvoorbeeld op een wat rustiger tempo. De botsauto’s gaan wat langzamer en zelfs de draaimolen past zijn snelheid aan. We hebben ook iets speciaals”, vertelt Van Rooij enthousiast. “Een snoezelruimte waar kinderen met dieren kunnen knuffelen. Prachtig toch.” Van Rooij hoopt dat veel mensen naar Berghem komen voor dit bijzondere evenement. “Maar wij als organisatie zijn ook al blij als we zien dat een paar kinderen - of volwassen - , die niet zo gauw een kermis bezoeken vanwege die vele prikkels, het uur van hun leven hebben.”

Het kermisprogramma
De kermis in Berghem wordt sinds vorig jaar georganiseerd door Stichting Berghem Events. Een club van jonge, bevlogen mensen die de inwoners van Berghem en de gemeente Oss leuke evenementen wil laten beleven. Dit jaar staan er tijdens de Bergse kermis – die begint op vrijdag 12 juli om 20 uur met De Nacht van Berghem in de feesttent – 19 activiteiten en acts op het programma. Variërend van een bingo, goochelaar, loterij, braderie en wandeltocht tot het megapopulaire ‘Met Theo en Willem naar de kermis’ en 5 dagen feest (met gratis entree) in de tent op het Mr. Gielenplein.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties